Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Primorska podust (Protochondrostoma genei) v Sloveniji

0 Komentarji
3136
26-10-2013
Ljubljana, 9.1.2014
Avtorji: dr. Kaja Pliberšek, Lucija Ramšak in Tone Tavčar

Septembra 2013 smo v porečju Idrije, našli populacijo primorske podusti. Gre za izjemno najdbo, saj sta bili do sedaj v Sloveniji za to vrsto znani le dve nahajališči. Leta 1996 so jo našli v potoku Vogršček in leta 2003 v potoku Vrtojbca. Vogršček je danes akumulacija, v Vrtojbci pa primorske podusti, kljub mnogim vzorčenjem, nismo več potrdili.

Primorska podust (Protochondrostoma genei) je edina predstavnica svojega rodu. V dolžino zraste od 18 do 20 cm, največ 30 cm. Zanjo so značilna usločena podstojna usta s hrustančasto ploščico. Po bokih, od glave do repne plavuti, poteka široka temna proga. V hrbtni plavuti ima od 8 do 9 razvejanih plavutnic.

V prihodnje načrtujemo podrobnejše raziskave o razširjenosti in naseljenosti primorske podusti v porečju Idrije. Glede na to, da je bila v jadransko povodje vložena »navadna« donavska podust, je za nesporno določitev vrste potrebna tudi genetska analiza osebkov.Za sodelovanje se zahvaljujemo ribiški družini Soča.

0.0
Zadnja posodobitev: 02 november 2014 08:11
Sorodne Novice: IZVIRNA FOTOGRAFIJA - PODPORA PRIMORSKI PODUSTI - foto natečaj Rak trnavec v Sloveniji: še imamo čas, da preprečimo njegovo širjenje DOČAKALI PRVO USPEŠNO DRST PRIMORSKE PODUSTI V JAVNI RAZPRAVI IN PRIPRAVI: ZAŠČITA HABITATA PRIMORSKE PODUSTI V GORIŠKIH BRDIH PRENOS ZNANJ IN IZKUŠENJ Z RAZLIČNIMI STROKOVNJAKI IN PROJEKTI V SLOVENIJI IN ITALIJI NAJSODOBNEJŠA RIBJA STEZA V SLOVENIJI PREVOZ PRVIH PRIMORSKIH PODUSTI IZ ITALIJE V SLOVENIJO - PROJEKT LIFE FOR LASCA PROJEKT "LIFE FOR LASCA" - NUJNI UKREPI ZA OHRANITEV VRSTE PRIMORSKA PODUST Uspešna predstavitev sladkovodnega ribolova v Sloveniji na sejmu WTM (World Travel Market) v Londonu
podust

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405