Markiranje sulcev Sporoči podatek o ujetem sulcu!

Označevanje sulcev na območju Save poteka že od leta 2008. Vsak »markiran» sulec je označen z individualno oznako. Pri ponovnem ulovu označenega sulca lahko tako na podlagi podatka o številki njegove oznake in lokacije ulova pridobimo zelo koristne informacije o njegovi rasti, razdalji, ki jo je prepotoval itd.

Od leta 2014 do 2016 poteka na območju srednje Save ciljni raziskovalni projekt z naslovom »Izdelava strokovnih podlag za ohranjanje habitata in populacije sulca na območju srednje Save«. V okviru tega projekta želimo pridobiti podatke o čim več ujetih sulcih (tako markiranih kot nemarkiranih) in o njih zbrati relevantne podatke. Pri tem nam bo sodelovanje vas, športnih ribičev v veliko pomoč. Ker se zavedamo, da je za vsakega športnega ribiča pomemben ribolov, ne izpolnjevanje obrazcev, smo vam pripravili enostaven obrazec z navodili, sodelujoče ribiče pa čaka tudi simbolična nagrada.

Oznaka je s plastično vrvico pritrjena pod hrbtno plavut sulca, tulec z oznako pa prosto visi z nje. Tulec je sive barve, na eni strani je napisana štiri ali pet mestna številka oznake (SLO- - - - -), na drugi strani pa telefonska številka Zavoda za ribištvo Slovenije. Včasih je treba pred odčitavanjem ploščico očistiti alg. Bodite pozorni, da v obrazec vpišite številko oznake in ne telefonske številke!

Zaželeno je tudi, da ulov foto dokumentirate in nam posredujete fotografije: ulovljenega sulca, oznake (iz katere je razvidna številka oznake!) in lokacije. Sulca slikate vedno tako, da je vidna desna stran glave.

«Prikaz odčitavanja označenega sulca«

 

NAGRADA

Ribič prejme simbolično nagrado za vsake tri izpolnjene in vrnjene obrazce s podatki o ulovljenem neoznačenem sulcu in za vsak izpolnjen obrazec s podatki o označenem sulcu.

Obrazec: Markiranje sulcev v Savi

Preberite si "Varovanje osebnih podatkov".

Markiranje sulcev

Sulec:

Prosimo naložite fotografijo:

Varstvo osebnih podatkov

Ribolovni revirji

Cerkniško jezero
Cerkniško jezero

Iščica

Kolpa

Koritnica

Krka

Lepena

Mrtvica-Ribče

Obrh

Radovna

Sava

Sava Bohinjka

Soča

Unica

spletni_nakup_dovolilnicNajlepši muharski revirji Slovenije

Soča je med slovenskimi rekami prav poseben dragulj, ki predstavlja enega nacionalnih zakladov, na katerih vsak Slovenec gradi svojo narodno zavest in ponos. Za Darrela Martina, slovitega ameriškega ribiškega publicista, je Sava Bohinjka najlepša muharska reka na svetu. Taff Price, svetovno znani avtor knjig o umetnih muhah, je pravil, da se mu je v sanjah prikazala neznana reka. Ko je prvič prišel na Krko, je razpoznal natanko ta prostor iz sanj, zelenilo reke, njen tok čez nizek prag iz lehnjaka, obrežno žalujko ob vznožju strmega brega... In si tega ni znal razložiti. Edgar Pitzenbauer je iz Regensburga prihajal muharit na Unico štirideset let zapovrstjo. Ljubil je Unico. Na zgornji Radovni sem srečal profesorja Hauserja iz Brna, gospoda poznih jesenskih let. Utrujal je potočnice, vsak met za dober pedenj dolge, kakor narcise, rumene lepotice...

Odpri datoteko