Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

VLOGA ZZRS PRI PROJEKTU "VrH JULIJCEV"

0 Komentarji
434
16-02-2019

Varstveni cilj: izboljšanje stanja ohranjenosti Dvojnega jezera z odstranitvijo rib, makrofitov in čiščenjem odpadne vode

Zavod za ribištvo Slovenije (ZZRS) je partner v projektni nalogi in hkrati upravljalec ribjih populacij v visokogorskih jezerih v TNP.

Naselitev rib v Dvojno jezero je bila prepoznana kot eden glavnih  dejavnikov drastičnega poslabšanja stanja jezera. Odstranitev rib iz jezera bo tako eden izmed ključnih dejavnikov za izboljšanje stanja Dvojnega jezera in ponovno vzpostavitev naravnih razmer v tem ekosistemu.

Izboljšanje stanja Dvojnega jezera bomo v projektu zagotovili z ukrepom odstranjevanja jezerske zlatovčice in pisanca, ki se bo izvajal vsako leto predvidoma od maja do oktobra v celotnem obdobju trajanja projekta po uveljavljeni metodologiji uporabe posebnih zabodnih mrež in mrež s paneli ter z elektroizlovom. Za odstranjevanje pisanca in juvenilnih osebkov jezerske zlatovčice bodo uporabljene ribje pasti (kogoli).

Na podlagi izkušenj izvajanja ukrepov odstranjevanja rib iz velikostno primerljivih visokogorskih jezer v tujini  je utemeljeno pričakovati odstranitev večino jezerske zlatovčice in pisanca iz Dvojnega jezera.

Z odstranitvijo rib iz jezera pričakujemo ponovno vzpostavitev razmer za življenje zooplanktona, izboljšanje stanja njihovih populacij, ponovno naselitev jezera z makroinvertebrati ter prispevek k izboljšanju trofičnega stanja jezera.

Fizično se bo odstranjevalo tudi makrofite in preproge plavajočih alg, kar bo prispevalo k večji učinkovitosti odstranjevanja rib ter k zmanjševanju količine hranil v jezeru.

Z dodatnimi ukrepi v okviru projektne naloge je predvidena omilitev vplivov čiščene odpadne vode iz planinske koče na Dvojno jezero. Vzporedno z zmanjševanjem količine odpadne vode na viru se bo izvedla optimizacija delovanja obstoječe male komunalne čistilne naprave.

Miha Ivanc, oddelek za sladkovodno ribištvo

ZZRS

 

Zadnja posodobitev: 15 februar 2019 11:47
Sorodne Novice: Ekipa ZZRS projekta Vrh Julijcev je spet v polnem pogonu - izlov rib iz Dvojnega jezera se nadaljuje Zaključen je Fotografski natečaj "Motivi Natura 2000" pri projektu Life for Lasca Fotografski natečaj "Motivi Natura 2000" pri projektu Life for Lasca še vedno traja ZZRS IMA NOVEGA DIREKTORJA ZZRS POSTAL PARTNER EVROPSKEMU PROJEKTU "VRH JULIJCEV" ​SMERNICE ZZRS PRI NAČRTOVANJU POSEGOV V VODOTOKE SODELOVANJE PRI PROJEKTU "LIFE STRŽEN" Usmeritve in priporočila ZZRS pri načrtovanju posegov Vloga za dostop do aplikacije Ribkat
PARTNER PROJEKTA VRH JULIJCEV TNP

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405