Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

VABLJENI NA RIBOLOV RDEČEPERK NA CERKNIŠKO JEZERO

0 Komentarji
486
15-05-2019

V okviru mednarodnega projekta LIFE for LASCA se bomo udeležili prireditve Dnevi Notranjskega parka, ki jo z navdušenjem pričakujemo. Obiskovalce bomo ozaveščali o tujerodnih vrstah in posledicah, ki jih tak nepremišljeni vnos lahko pusti za seboj. Da bo dan z nami kvalitetno preživet, bomo prinesli bambusove palice, iz katerih si bo vsak lahko izdelal svojo lastno polagalko (ribiške palice). Preizkusili jih bomo na Cerkniškem jezeru, z lovom na rdečeperke. Ulovljene ribe bodo v posebnem zabojniku z vodo na ogled vsem obiskovalcem. Za naše najmlajše obiskovalce pa bomo organizirali delavnice, kjer bomo izdelovali ribe iz papirja in barvali pobarvanke.

V projektu Life for Lasca, ki se odvija v Vipavski dolini, se ukvarjamo s problematiko vnosa tujerodnih vrst. Glavni cilj projekta je ponovna naselitev zaščitene vrste primorska podust na območje od koder jo je izpodrinila tujerodna vrsta – donavska podust. Donavsko podust so v 60. letih prejšnjega stoletja vnesli ribiči za popestritev ribolova. Podobno je tudi v Cerkniškem jezeru. Tujerodna rdečeperka, ki so jo ribiči, za razliko od donavske podusti, vnesli kot hrano ščuki, se  je namnožila do te mere, da je danes v jezeru prevladujoča ribja vrsta. Verjame se, da rdečeperka celo negativno vpliva na svojega predatorja, ščuko, saj se hrani z njenimi ikrami. Dandanes rdečeperko na jezeru ribiči omejujejo, naš lov na prireditvi pa bo te napore simbolično podprl.

Torej veselimo se srečanja z vami 25. maja ob Cerkniškem jezeru, kjer bomo z lovom rdečeperk naredili majhen korak v pravo smer. Za možnost ribolova na jezeru se zahvaljujemo lokalni ribiški družini Cerknica, za povabilo na prireditev pa Notranjskemu regijskemu parku.

 

Zadnja posodobitev: 06 maj 2019 10:18
Sorodne Novice: Od 9.9. dalje do preklica onemogočen nakup ribolovnih dovolilnic za Cerkniško Jezero Navodila za nakup letne ribolovne dovolilnice 2020 ZAČETEK RIBOLOVNE SEZONE NA UNICI - 1. MAJ 2019 SPREMENJEN RIBOLOVNI REŽIM: REVIR KRKA IZREDNO OBVESTILO: RIBOLOVNI REVIR SAVA BOHINJKA ZVEZA ZA ŠPORTNI RIBOLOV NA MORJU SLOVENIJE PRAZNUJE MOTEN RIBOLOV NA KRKI: 12. 3. 2019 SLOVENIJA - ENA NAJLEPŠIH RIBOLOVNIH DESTINACIJ OTVORITEV RIBOLOVNE SEZONE NA KRKI – SPREMENJEN RIBOLOVNI REŽIM VABLJENI NA SEJEM PESCARE SHOW 2019 (23. in 24. 2. 2019)
dnevi notranjskega parka ribolov rdečeperk

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405