Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

MEDNARODNI DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI

0 Komentarji
952
22-05-2019

Vsako leto 22. 5. praznujemo Mednarodni dan biotske raznovrstnosti. 

Cilj mednarodnega obeleženja je ozaveščanje o pomembnosti ohranjanja našega naravnega bogastva, s katerim milo rečeno ravnamo izredno mačehovsko. V začetku meseca je IPBES objavil poročilo, ki opozarja na resnost položaja v katerem smo se znašli. Osem milijonov rastlinskih in živalskih vrst izginja po stopnji, ki je od več deset- do več stokrat hitrejša, kot je bila v zadnjih desetih milijonih let. Milijonu živalskih in rastlinskih vrst grozi izumrtje. 

Na Zavodu za ribištvo Slovenije se zavedamo, kako pomembna je vsaka vrsta za naravo, katere del smo tudi mi. Verjetno se vsi zavedamo, da je v preteklosti zaradi nadvlade človeka izginila že marsikatera vrsta. Velikokrat pa se ne zavedamo, da bomo posledice nosili in čutili prav ljudje. Na Zavodu za ribištvo Slovenije se aktivno vključujemo v projekte, kjer izvajamo ukrepe za ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih živalskih vrst in habitatov. Med drugim smo vodilni partner dveh večjih naravovarstvenih projektov, in sicer projekt VIPava in projekt Life for Lasca. Pri projektu VIPava je končni cilj ohranjanje, izboljšanje in obnova habitatov živalskih in rastlinskih vrst celotne Vipavske doline ciljano na vrste: laška žaba, močvirska sklednica, hribski šrkjanec, strašničin mravljiščar, rogač, vidra, močvirski krešičhribski urh in veliki pupek. Pri projektu Life for Lasca pa izvajamo nujne ukrepe za ohranitev ogrožene primorske podusti, s katerimi želimo preprečiti izumrtje vrste. 

Biotska raznovrstnost bi morala postati prioriteta vseh nas - podkrepljena z voljo in dejanji. Vprašanje je kako ponovno vzpostaviti ravnovesje? 

 

 

0.0
Zadnja posodobitev: 07 maj 2019 02:36
Sorodne Novice: EVROPSKI DAN NATURA 2000 in MEDNARODNI DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI Mednarodni projekt "Ekologija morskega lista"
DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI EVROPSKI DAN Natura 2000 RASTLINSKIH VRST ZAŠČITA HABITATOV ŽIVALSKIH VRST

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405