Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

V JAVNI RAZPRAVI IN PRIPRAVI: ZAŠČITA HABITATA PRIMORSKE PODUSTI V GORIŠKIH BRDIH

0 Komentarji
655
19-04-2019

V javni razpravi je predlog Pravilnika o začasnih prepovedih in omejitvi ravnanj v vodotokih, ki so habitat primorske podusti v Goriških brdih. Primorska podust (Protochondrostoma genei) je uvrščena v Prilogo II Habitatne Direktive, IUCN Rdeči seznam ogroženih vrst  in Slovenski Rdeči seznam ogroženih vrst rib. S pravilnikom bi uvedli začasne prepovedi ter omejitve za dejavnosti, posege in ravnanja, ki ogrožajo njen obstoj, za obdobje enega leta.

Na osnovi recentnih terenskih raziskav opravljenih med leti 2013 in 2017 ocenjujemo, da je trenutni ohranitveni status primorske podusti v Sloveniji "skrajno ogrožena vrsta". Za ohranitev te skoraj izumrle vrste pa trenutno poteka tudi projekt pod vodstvom Zavoda za ribištvo Slovenije - Life for Lasca, kjer izvajamo nujne ukrepe za ohranitev te vrste. Skozi projekt bomo izvedeli več o biologiji primorske podusti, saj se trenutno ve zelo malo. Nadejamo si, da bomo tekom projekta, z vzrejanjem in naseljevanjem primorske podusti, pridobili več podatkov na tem področju. Na podlagi znanstvenih ugotovitev in dognanj bomo ob koncu projekta pripravili tudi akcijski plan v katerem bodo določeni nadaljnji ukrepi za njeno ohranitev.

Ministrstvo za okolje in prostor je na spletni strani trenutno objavil osnutek Pravilnika o začasnih prepovedih in omejitvi ravnanj v vodotokih, ki so habitat primorske podusti v Goriških brdih na katerega je možno podati mnenja in predloge.

0.0
Zadnja posodobitev: 19 april 2019 03:51
Sorodne Novice: Javni razpis za delovno mesto direktorja javnega zavoda ZZRS IZVIRNA FOTOGRAFIJA - PODPORA PRIMORSKI PODUSTI - foto natečaj DOČAKALI PRVO USPEŠNO DRST PRIMORSKE PODUSTI PREVOZ PRVIH PRIMORSKIH PODUSTI IZ ITALIJE V SLOVENIJO - PROJEKT LIFE FOR LASCA ZAKLJUČEN JE JAVNI RAZPIS ZA PODELITEV KONCESIJE ZA IZVAJANJE JAVNE SLUŽBE SVETOVANJA V RIBIŠTVU Javni dostop do baze Ribkat
MINISTRSTVO ZA OKOLJE IN PROSTOR OSNUTEK PRAVILNIK ZAŠČITA HABITATA

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405