Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

V CELJU NAŠLI IZJEMNO INVAZIVNO VRSTO RAKA

0 Komentarji
63
4-06-2018

Regijski center za obveščanje Celje je danes okoli 0.30 ure zjutraj obvestil inšpekcijo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, predstavnike Zavoda za ribištvo Slovenije,  Ribiške družine Celje, Zavoda za varstvo narave Republike Slovenije, Zavoda Symbiosis in strokovnjaka za potočne rake s Centra za kartografijo favne in flore Slovenije, da so bili na travniku ob avtocesti na počivališču Lopata med Arjo vasjo in Celjem opaženi neznani raki. Strokovnjaki omenjenih institucij so po fotografijah ugotovili in potrdili, da gre za izjemno invazivno vrsto močvirskega škarjarja (Procambarus clarkii), katerih vnos in promet je zaradi invazivnosti in prenašanja bolezni znotraj EU strogo prepovedan.  

Policisti, uslužbenci Darsa in zaposleni na bencinskem servisu so večino rakov pobrali v posode, s pregledom okolice pa so nadaljevali različni strokovnjaki, med njimi tudi sodelavca Zavoda za ribištvo Slovenije.  Raki so bili  predani Veterinarski upravi Republike Slovenije.

V prihodnjih dneh bomo nadaljevali s pregledovanjem območja in v primeru dodatnih najdb osebke odlovili in predali pristojnim službam.  Na iztoke jaškov, ki vodijo v vodni zadrževalnik so bile nameščene rešetke, da bi se rakom preprečilo razširjanje po jaških do zadrževalnika vode in iz njega. Odločitve o nadaljnjem ukrepanju bodo znane v prihodnjih dneh. 

Izlov rakov

0.0
Zadnja posodobitev: 06 junij 2018 02:12
INVAZIVNI TUJERODNI RAKI

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405