Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

V CELJU NAŠLI IZJEMNO INVAZIVNO VRSTO RAKA

0 Komentarji
404
4-06-2018

Regijski center za obveščanje Celje je danes okoli 0.30 ure zjutraj obvestil inšpekcijo Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, predstavnike Zavoda za ribištvo Slovenije,  Ribiške družine Celje, Zavoda za varstvo narave Republike Slovenije, Zavoda Symbiosis in strokovnjaka za potočne rake s Centra za kartografijo favne in flore Slovenije, da so bili na travniku ob avtocesti na počivališču Lopata med Arjo vasjo in Celjem opaženi neznani raki. Strokovnjaki omenjenih institucij so po fotografijah ugotovili in potrdili, da gre za izjemno invazivno vrsto močvirskega škarjarja (Procambarus clarkii), katerih vnos in promet je zaradi invazivnosti in prenašanja bolezni znotraj EU strogo prepovedan.  

Policisti, uslužbenci Darsa in zaposleni na bencinskem servisu so večino rakov pobrali v posode, s pregledom okolice pa so nadaljevali različni strokovnjaki, med njimi tudi sodelavca Zavoda za ribištvo Slovenije.  Raki so bili  predani Veterinarski upravi Republike Slovenije.

V prihodnjih dneh bomo nadaljevali s pregledovanjem območja in v primeru dodatnih najdb osebke odlovili in predali pristojnim službam.  Na iztoke jaškov, ki vodijo v vodni zadrževalnik so bile nameščene rešetke, da bi se rakom preprečilo razširjanje po jaških do zadrževalnika vode in iz njega. Odločitve o nadaljnjem ukrepanju bodo znane v prihodnjih dneh. 

Izlov rakov

0.0
Zadnja posodobitev: 24 september 2018 02:52
INVAZIVNI TUJERODNI RAKI

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni zpit za ribogojca

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati v jesenskem času, datum pa bomo objavili na naši spletni strani. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405