Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Upravljanje s kormoranom na Bavarskem

0 Komentarji
1657
25-11-2013

Na podlagi našega vabila smo v novembru 2013 gostili predavanje dr. Sebastiana Hanflanda iz bavarske ribiške organizacije Landesfischreiverband, ki ima podobno vlogo, kot je pri nas Ribiška zveza Slovenije. Predavanja so se udeležili predstavniki Ribiške zveze Slovenije (RZS), Zavoda Republike Slovenije za varovanje narave (ZRSVN), društva za opazovanje in preučevanje ptic Slovenije (DOPPS) in delavci Zavoda za ribištvo Slovenije.

Problema kormorana in njegovega vpliva na populacije rib so se v Nemčiji prvi zavedli prav na Bavarskem in pričeli izvajati aktivno upravljanje s populacijo kormorana. Trenutno v 7 od 16 nemških zveznih državah še vedno nimajo ustreznih pravnih podlag za upravljanje s kormoranom.

Na Bavarskem so vpliv kormorana na ribje populacije pričeli opažati po letu 1985, ko se je dramatično začela zmanjševati populacija lipana v nekdaj eminentnih »lipanskih« vodah, kot so npr. reke Ammer, Inn, Isar, Lech in Salzach.

Na zimskih štetjih vodnih ptic na Bavarskem so tako našteli med 6.000 in 8.200 kormoranov (Slika 1), poleg teh pa Bavarsko prečka še nekajkrat več teh ptic na poti na jug na prezimovališča. Kormorani so pričeli tudi gnezditi na Bavarskem, saj pred letom 1980 ni bilo registriranih gnezdišč, že v letu 2010 pa so zabeležili gnezdenje preko 600 parov kormoranov.

Z raziskavami so ugotovili, da se je kot posledica vsakoletnega plenjenja kormoranov zmanjšala populacija rib, pri čemer se je povečala prisotnost rib večjih velikostnih razredov, manjših velikostnih razredov rib pa ni bilo več prisotnih. Z raziskavami so izključili druge dejavnike, ki bi lahko vplivali na takšno stanje, kot npr. sprememba habitatov in kvalitete vodotokov, kompeticija in predacija s strani drugih vrst rib, prelova s strani ribičev, vpliva vodnih športov (kajakaštvo) in klimatskih sprememb.

Na bavarskem so ugotovili tudi, da se je biomasa rib povečala v mestnem urbanem okolju, kjer ni bilo predacije kormoranov, izven mest pa se je biomasa rib drastično zmanjšala.

Krovna bavarska ribiška organizacija je skupaj z Bavarian Society for protection of Birds (LBV) in Bavarian Environment Agency (LfU) dosegla kompromis, ki je vodil do implementacije upravljalskega načrta upravljanja s kormoranom, in ga je leta 1996 uzakonila tudi Bavarska zvezna država.

V opisanem upravljalskem načrtu je natančno določeno, kje in kdaj je dovoljen odstrel in plašenje velikega kormorana. Odstrel je vsako leto dovoljen na točno določenih odsekih rek in drugih vodnih površinah v času med 16. avgustom in 14. marcem. Odstrel na teh območjih ni omejen.

Letno so lovci na bavarskem prijavili odstrel med 2.500 in 8.500 kormoranov (Slika 2). Po prvih letih, ko je bil dovoljen odstrel, so ugotovili, da se število prezimujočih kormoranov ni zmanjšalo, kljub številčno relativno zelo velikem odstrelu.

Poleg problematike kormoranov smo na predavanju ugotovili še druge skupne probleme pri upravljanju ribjih populacij in dobili povabilo dr. Hanflanda k tesnejšem sodelovanju z bavarsko nacionalno ribiško organizacijo.

0.0
Zadnja posodobitev: 02 november 2014 08:09
Sorodne Novice: PREDAVANJA: UPRAVLJANJE Z VODNIMI TELESI, 16.11.2018
kormoran

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405