Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

TEHNIČNA DELAVNICA UPORABE PIT-TAG METODOLOGIJE ZA MONITORINGE PREHODOV ZA RIBE, REK IN RIBOGOJNIC

0 Komentarji
1077
25-04-2018

Konec aprila smo se trije strokovnjaki sladkovodnega ribištva udeležili delavnice na Češkem, kjer smo se teoretično in praktično spoznali z uporabo PIT-tag metodologije. PIT-tag (passive integrated transponder) je oddajnik s katero opremimo ribe z namenom, da spremljamo njene migracije, uporabo habitatov, rast. Princip delovanja je, da čitalec ustvari električno magnetno polje, ki aktivira oddajnik, ki nato odda signal. Pit-tag ima neomejen čas delovanja in je v praksi uporaben dokler je riba živa. Vsak oddajnik ima svojo kodo, zato je možno spremljanje posameznega osebka. Nujno opremo sestavlja antena (v ribji stezi ali reki) oziroma ročna antena - čitalec, postaja za zbiranje podatkov in oddajniki.

vstavljanje oddajnika v kečigo

Poleg številnih prednosti ima PIT-tag metodologija omejitev glede razdalje pri kateri se sproži odziv oddajnika, posledično se mora riba gibati relativno blizu antene. PIT-tag metodologija je zelo uporabna pri monitoringu prehodov za ribe, rek in v ribogojstvu – stalno jo uporabljajo pri vzreji lososov.

Delavnico je organiziralo podjetje Biomark, vodil pa jo je njegov predstavnik Armando Piccinini. Predstavil nam je opremo, vzpostavitev sistema na terenu, opozoril na pomembne dejavnike, ki vplivajo na uspeh raziskave ter vse podkrepil s primeri že uspešno izvedenih raziskav, kjer je bila uporabljena PIT-tag metodologija. Veliko časa je bilo namenjeno tako teoretičnemu kot praktičnemu učenju vstavljanja oddajnikov. V mokrem laboratoriju smo se preizkusili v vstavljanju oddajnikov različnim vrstam kot so šarenka, krap, redečeperka, ščuka, kečiga, smuč, srebrni koreselj. Vsi udeleženci delavnice prejmemo potrdilo o opravljenem usposabljanju.

ribja steza v Češkem Krumlovu

Dr. Daša Zabric, univ.dipl.biol.

 

0.0
Zadnja posodobitev: 24 september 2018 02:56
Sorodne Novice: Ribe v alpskih rekah - odsev stanja voda (Planinski vestnik) Otvoritev nove ribogojnice v Kobaridu NOV DATUM: DELAVNICA: PROJEKT PODNEBNA POT 2050 PREHODNOST VODA ZA RIBE : KNJIGA "Od morja do vira 2.0" NOVINARSKA KONFERENCA: OBNOVA IN MODIFIKACIJA RIBOGOJNICE KOBARID SVETOVNI DAN PREHODNOSTI VODA ZA RIBE - 21. 4. 2018 DELAVNICA O BIOEKONOMSKI PRESOJI UPRAVLJANJA IN SUBREGIONALNI ODBOR ZA JADRANSKO MORJE DELAVNICA ADRIAMED – MEDREACT: RIM 2018 PRENOVA RIBOGOJNICE OBRH NOV PREHOD ZA RIBE NA SAVINJI
MONITORING PIT-TAG ribe

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405