Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Ribolovni režim

0 Komentarji
2591
13-12-2012

ZSRib v 24. členu opredeljuje ribolovni režim. Ribolovni režim določa zlasti način ribolova, najmanjše lovne mere, varstvene dobe rib in dnevni uplen. Ribo, ki je ulovljena v nasprotju z ribolovnim režimom ali ni predmet ribolova, je treba takoj živo in nepoškodovano vrniti v vodo. Ribolovni režim podrobneje predpiše minister v Pravilniku o ribolovnem režimu v ribolovnih vodah (Ur. List RS, št. 99/2007). 

Ta pravilnik določa obvezna pravila pri izvajanju ribolova tako, da podrobneje določa:
– splošne pogoje za izvajanje ribolova;
– vrste, veljavnost in obliko ribolovne dovolilnice;
– evidenco izdanih ribolovnih dovolilnic in evidenco uplena;
– čas in način ribolova;
– dovoljene in prepovedane vabe ter obvezen dodatni pribor;
– ravnanje z ujetimi ribami;
– najmanjše lovne mere in varstvene dobe;
– dovoljen dnevni uplen.

Za posamezen ribiški okoliš ali ribolovni revir se z ribiškogojitvenim načrtom (RGN) ali letnim programom (LPR) izvajalca ribiškega upravljanja lahko določi strožji ribolovni režim, kot je določen v pravilniku. Vsi izvajalci ribiškega upravljanja morajo ribolovni režim za prihajajoče leto določiti v LPR. V posameznih revirjih je zaradi specifičnih pogojev ribolovni režim določen zelo podrobno in ga v obstoječi tabeli (obrazcu) LPR ni mogoče vpisati. V takem primeru se v zadnjem obrazcu, besedilni del (obrazec »Mnenja«) vpiše pojasnilo, da so specifične podrobnosti ribolovnega režima določene v dodatku ribolovnega režima, ki se v tiskani obliki pošlje v Ribiški kataster. Ribolov se lahko izvaja samo v skladu ribolovnim režimom določenim v LPR, ki ga potrdi ZZRS. Med letom se režim ne spreminja, razen v primeru izrednih dogodkov, na primer katastrofalne suše, ko se v posameznih revirjih ribolov začasno, zaradi varstva rib,  prepove.

Podatke o ribolovnem režimu se vpisuje v obrazec »Ribolovni režim«. Vpiše se ribolovni režim za posamezne vrste rib in revirje, najmanjšo lovno mero v cm, dovoljen dnevni uplen, način ribolova in varstveno dobo. V stolpcu način ribolova se v šifrantu izbere enega ali več ribolovnih načinov, ki so na voljo v tabeli (beličarjenje, lov s čolna, muharjenje-brezzalustnik, muharjenje-potezanka, muharjenje-suha muha, talni ribolov, vijačenje, vodna kroglica, drugo).

0.0
Zadnja posodobitev: 02 november 2014 08:12
Sorodne Novice: Od 9.9. dalje do preklica onemogočen nakup ribolovnih dovolilnic za Cerkniško Jezero SPREMENJEN RIBOLOVNI REŽIM: REVIR KRKA IZREDNO OBVESTILO: RIBOLOVNI REVIR SAVA BOHINJKA SLOVENIJA - ENA NAJLEPŠIH RIBOLOVNIH DESTINACIJ OTVORITEV RIBOLOVNE SEZONE NA KRKI – SPREMENJEN RIBOLOVNI REŽIM Nov ribolovni režim na reki Krki
Ribolov

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405