Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Ribolov v portoroškem ribolovnem rezervatu

0 Komentarji
2528
17-01-2014

DOBER ULOV V PORTOROŠKEM RIBOLOVNEM REZERVATU

Avtor: Aleš Bolje
Portorož, 14.1.2014

Ribiči, ki so se jeseni 2013 prijavili na razpis Ministstva za kmetijstvo in okolje za izlov cipljev in ostalih belih rib v portoroškem ribolovnem rezervatu, so v noči s 7. na 8. januar pod vodstvom ribiča Zlatka Novogradca izvedli ribolov in bili z ulovom zadovoljni.
Kjlub temu, da v ulovu, ki je znašal 2.388 kg ni bilo cipljev, so bile za dobro voljo ribičev po težavni noči nedvomno krive orade (Sparus aurata). V ulovu jih je bilo kar 1.851 kg, ki so poleg 486 kg ovčic ali mormor (Lythognathus mormyrus) predstavljale glavnino ulova. V ulovu je bilo sicer še nekaj brancinov (Dicentrarchus labrax), ribonov (Pagellus erythrinus) in sredozemskih šurov (Trachurus mediterraneus).
Ribe so ribiči lahko prodajali neposredno na portoroškem pomolu, porcijske orade so prodajali po 10€, večje (med njimi je bilo tudi nekaj 3 kilogramskih lepotic) pa so končale v lokalnih gostiščih po višjih cenah.

Portoroški ribolovni rezervat ima dolgo zgodovino, saj najstarejši zapis o ribolovnem rezervatu v Sečoveljskem zalivu izvira iz leta 1173. Sicer je bilo v tedanjem obdobju pozanih več ribolovnih rezervatov, ki so spadali pod okrilje Piranske občine:
-    Rezervat ob zunanjem nasipu solin do kamnoloma Kanegra na kraški obali (sedanji hrvaški strani zaliva),
-    Rezervat od rta Seča do rta Sv. Lovrenca v Portorožu,
-    Rezervat v Strunjanskem zalivu ob zunanjem nasipu solin (sedanja Štjuža),
-    Rezervat okoli rta Madone v Piranu.

Današnji ribolovni rezervat obsega območje prvih dveh zgoraj omenjenih.
Tradicionalni izlov cipljev, kot ga ljudje radi imenujejo, se je vršil na tradicionalen način, t.j. z obalno mrežo potegalko ali »trato«. Danes se ta ribolov vrši z drugačnimi ribolovnimi sredstvi, večinoma z enoslojnimi stoječimi mrežami in z mrežami plavaricami.
Tudi gospodarjenje z ribolovnim rezervatom je bilo v zgodovini bistveno bolj odgovorno tako s strani »lastnika«, občine Piran, kot s strani ribičev, ki so morali celo plačevati za koncesijo za izlov v ribolovnem rezervatu.

Viri
Oblak, Vinko: Piranska komuna in portoroški ribolovni rezervat v koncesijski pogodbi iz leta 1918. Piran, 2013
0.0
Zadnja posodobitev: 02 november 2014 07:48
Sorodne Novice: Od 9.9. dalje do preklica onemogočen nakup ribolovnih dovolilnic za Cerkniško Jezero Navodila za nakup letne ribolovne dovolilnice 2020 VABLJENI NA RIBOLOV RDEČEPERK NA CERKNIŠKO JEZERO ZAČETEK RIBOLOVNE SEZONE NA UNICI - 1. MAJ 2019 SPREMENJEN RIBOLOVNI REŽIM: REVIR KRKA IZREDNO OBVESTILO: RIBOLOVNI REVIR SAVA BOHINJKA ZVEZA ZA ŠPORTNI RIBOLOV NA MORJU SLOVENIJE PRAZNUJE MOTEN RIBOLOV NA KRKI: 12. 3. 2019 SLOVENIJA - ENA NAJLEPŠIH RIBOLOVNIH DESTINACIJ OTVORITEV RIBOLOVNE SEZONE NA KRKI – SPREMENJEN RIBOLOVNI REŽIM
morski list

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405