Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Ribje življenje v Ptujskem jezeru - članek v Štajerskem tedniku

0 Komentarji
251
6-11-2020

Ekipa Zavoda za ribištvo Slovenije, ki je vzorčevala ptujsko jezero je zelo hvaležna za objavo o našem delu v lokalnem časopisu Štajerski tednik, še posebej pa bi se na tem mestu radi zahvalili novinarki, avtorici članka, Mojci Zemljarič. Povzeto iz članka, ki je dostopen v celotni verziji tednika: "Strokovnjaki Zavoda za ribištvo Slovenije (ZZRS) so se nedavno mudili na terenskem delu v Spodnjem Podravju. Na Ptujskem jezeru so izvajali vzorčenje rib, ki so ga naročile Dravske elektrarne Maribor (DEM).

Ekipa, ki je opravljala monitoring, se je vsak dan dvakrat odpravila na jezero. Popoldan med 16. in 18. uro so postavili mreže, jih čez noč pustili v vodi in jih dvignili zjutraj ob zori. Da so zajeli različne habitate in največji možni reprezentativni vzorec rib, so mreže postavljali na različnih lokacijah in različnih globinah. „Ocenjujemo populacije rib in na podlagi tega bomo lahko v prihodnosti ocenili ekološki potencial jezera. Evropska direktiva nam nalaga, da se za naravne vodotoke ocenjuje ekološko stanje, za močno preoblikovana vodna telesa (akumulacije, kot je tudi Ptujsko jezero) se določa ekološki potencial. Na podlagi ugotovljenih vrst se potem oceni, ali je stanje dobro, slabo, zmerno … Ribe so dober kazalnik stanja v naravi, tako lahko tudi ocenjujemo ekološki potencial vodnega okolja. Določamo velikost, težo in vrsto rib ter na podlagi podatkov tudi stanje populacij rib,“ sta pojasnila Maša Čarf in Aljaž Jenič iz ZZRS ter dodala, da so pri tokratnem vzorčenju ujeli največ navadnih okunov, precej beloplavutega globočka, ki je zavarovana vrsta, pa tudi zelenike, rdečeoke, ogrice, pezdirke, navadno nežico, podusti, kleniče, ozimice … Ozimica iz družine postrvi je v Sloveniji izjemno redka, zato je bila najdba za celotno ekipo veliko presenečenje. Zanimivo je tudi, da so naštete vrste povsem druge od tistih, ki jih je po pripovedovanju ribičev moč najti v stari strugi Drave pod jezom. To so ščuke, kleni, nosi, podusti, somi, mrene, smuči …" dostopno tudi na: https://www.tednik.si/druzba/22406-ribje-zivljenje-v-ptujskem-jezeru 

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Zaradi normalizacije vodostaja ponovno odpiramo možnost ribolova na Cerkniškem jezeru (revir ZZRS) Odlov rib na dvojnem jezeru se uspešno nadaljuje! Odstranjevanje rib v Dvojnem jezeru, TNP

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405