Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Rak trnavec v Sloveniji: še imamo čas, da preprečimo njegovo širjenje

0 Komentarji
634
9-11-2020

Domorodni potočni raki imajo pomembno zgodovinsko vlogo na Slovenskem. Zavarovani so že skoraj 100 let. Pred 5 leti smo v Sloveniji prvič odkrili prisotnost tujerodne vrste raka trnavca (Faxonius limosus), ki prenaša bolezen račje kuge in negativno vpliva na ribolovna območja, s čimer povzroča škodo tako v naravi kot ribištvu. Od takrat različne organizacije  spremljajo vrsto in izvajajo številne aktivnosti za zmanjšanje prisotnosti raka trnavca.

Zavod za ribištvo Slovenije je konec septembra v projektu LIFE-IP NATURA.SI izvedel posebno testno akcijo izlova raka trnavca s prečrpavanjem vode v eni izmed gramoznic v rokavih reke Drave, ki velja za eno najbogatejših območij Nature 2000 v Evropi.

Več o sami akciji si lahko pogledate v video posnetku. 

Hvala vsem udeležencem!

Avtorji fotografij in posnetkov: Neven Verdnik, Drava Vodnogospodarsko podjetje Ptuj, d.o.o., Jasmina Kotnik, Zavod Republike Slovenije za varstvo narave, Zavod za ribištvo Slovenije

0.0
Zadnja posodobitev: -/-

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405