Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

PROJEKT »VIPava«

0 Komentarji
852
10-11-2017

PROJEKT »VIPava«

Ponosni smo, da je Zavod za ribištvo Slovenije postal vodilni partner projekta »VIPava«. Skupaj z ostalimi partnerji (Zavodom RS Slovenije za varstvo narave, Društvom za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije, Direkcijo RS za vode, Občino Ajdovščino, Občino Miren Kostanjevico in Mestno občino Nova Gorica) bomo izvajali ukrepe za ohranjanje in izboljšanje stanja ogroženih živalskih vrst in habitatov v Vipavski dolini. Velik pomen biotski raznovrstnosti, ki predstavlja pestrost organizmov in njihovih bivališč pripisujeta tudi Evropska unija (Evropski sklad za regionalni razvoj) in Republika Slovenija, ki naložbo sofinancirata v višini 3,3 milijona evrov. Projekt sledi izhodiščem Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike za obdobje 2014-2020 in je eden od prednostnih projektov za izvedbo v okviru Programa upravljanja območij Natura 2000 (2015–2020). 

Sredstva v okviru projekta bodo porabljena za izboljšanje stanja ohranjenosti laške žabe, velikega pupka, hribskega urha, močvirskega krešiča, močvirske sklednice, vidre, črnočelega srakoperja, hribskega škrjanca, strašničinega mravljiščarja in rogača in njihovih habitatov. Pri vrstah, vezanih na vodne in močvirske habitate, želimo to doseči z izboljšanjem hidrološkega stanja in z odstranjevanjem invazivnih tujerodnih vrst, pri ostalih vrstah pa z vzpostavitvijo in ohranjanjem krajinskih struktur, oživljanjem zaraščajočih se travnatih površin ter odlaganjem odmrle lesne biomase.

Projekt pa bo dolgoročno uspešen le, če se bo tudi širša javnost zavedala pomena naravnih vrednost Vipavske doline. V ta namen bo postavljena tematska učna pot, ki bo obiskovalce preusmerila z najbolj obremenjenih in občutljivih območij Vipavske doline,  hkrati pa jih bo ozaveščala o pomenu biotske raznovrstnosti.

Kmalu bo na voljo tudi spletna stran, kjer boste lahko izvedeli vse podrobnosti projekta in spremljali aktivnosti, ki se bodo izvajale za dosego ciljev.

0.0
Zadnja posodobitev: 20 november 2017 11:50
Sorodne Novice: GLASUJTE ZA PROJEKT VIPava! SESTANEK PROJEKTA AdriaMed V RIMU NOV DATUM: DELAVNICA: PROJEKT PODNEBNA POT 2050 PREDSTAVITEV PROJEKTA DANUBE FLOODPLAIN VLOGA ZZRS PRI PROJEKTU "VrH JULIJCEV" PROJEKT LIFE PODNEBNA POT 2050 VABI NA DELAVNICO OTVORITVENO SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA VrH JULIJCEV ZZRS POSTAL PARTNER EVROPSKEMU PROJEKTU "VRH JULIJCEV" PRENOS ZNANJ IN IZKUŠENJ Z RAZLIČNIMI STROKOVNJAKI IN PROJEKTI V SLOVENIJI IN ITALIJI JESENSKO VZORČENJE RIBJIH POPULACIJ V OKVIRU PROJEKTA LIFE STRŽEN
ZZRS VIPava Natura 2000

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni zpit za ribogojca

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati v jesenskem času, datum pa bomo objavili na naši spletni strani. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405