Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

PRENOS ZNANJ IN IZKUŠENJ Z RAZLIČNIMI STROKOVNJAKI IN PROJEKTI V SLOVENIJI IN ITALIJI

0 Komentarji
382
30-11-2018

Parco Naturale Regionale del Fiume Sile so nosilci projekta Life Siliffe, ki so v Tolminu pripravili konferenco, kjer smo svoja znanja in izkušnje o ohranjanju rečnih habitatov delili različni strokovnjaki iz Italije in Slovenije. Projekt Life Siliffe se prav tako kot Life for Lasca ukvarja s perečo problematiko odstranjevanja tujerodnih vrst rib, ki ogrožajo domorodne vrste.  Največjo težavo jim povzroča som (Silurus glanis), ki ga v okviru projektnih aktivnosti intenzivno odstranjujejo.


Poleg tujerodnih vrst rib pa jim težave povzročajo tudi tujerodne želve, rdečevratka (Trachemys scripta elegans) in rumenovratka (Trachemys scripta scripta). Zato so bile dobrodošle izkušnje in znanja, ki smo jih pridobili na projektu VIPava, kjer smo v letošnjem letu začeli z intenzivnim odstranjevanjem le teh. Za izpust tujerodnih želv v naravo je velikokrat krivo neznanje in malomarnost posameznika, ki se ne zaveda kaj takšno dejanje pusti za seboj. Domorodne vrste, ki jih izpodrivajo tujerodne vrste, so ranljive in zato še bolj občutljive na degradacijo okolja. Ekološko stanje slovenskih voda je predstavil predstavnik Zavoda Republike Slovenije za varstvo narave, predstavnica Life Stržena pa je opisala problematiko renaturacije struge Stržen na območju presihajočega Cerkniškega jezera. Zavod za ribištvo Slovenije sodeluje tudi na tem projektu, kjer bomo spremljali nihanja v ribji združbi v času renaturacije in po njej.  


Takšna druženja so dobrodošla in nujno potrebna za prenos znanja in dobrih praks. Uspešna implementacija le teh pa lahko doprinese k ohranitvi pomembnega dela naravnega bogastva, kar pa vode in življenje v njih vsekakor so.

 

0.0
Zadnja posodobitev: 30 november 2018 12:29
Sorodne Novice: Rak trnavec v Sloveniji: še imamo čas, da preprečimo njegovo širjenje NAJSODOBNEJŠA RIBJA STEZA V SLOVENIJI IZOBRAŽEVANJE RIBOGOJCA V ITALIJI - PROJEKT LIFE FOR LASCA LIFE FOR LASCA: MREŽENJE V ITALIJI Uspešna predstavitev sladkovodnega ribolova v Sloveniji na sejmu WTM (World Travel Market) v Londonu Primorska podust (Protochondrostoma genei) v Sloveniji
PRENOS ZNANJA ribištvo UPRAVLJANJE Z VODAMI

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405