Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

PREGLED REZULTATOV DOSEDANJIH STRATEŠKIH PRESOJ VPLIVOV NA OKOLJE ZA HIDRO IN VETRNE ELEKTRARNE

0 Komentarji
355
1-04-2019

Dne 7. 3. 2019 je v prostorih ARSO potekala delavnica z naslovom »Pregled rezultatov dosedanjih strateških presoj vplivov na okolje za hidroelektrarne in vetrne elektrarne«, ki sta jo v okviru projekta LIFE Podnebna Pot 2050 organizirala Ministrstvo za okolje in prostor in Institut »Jožef Stefan«.

Dogodek je bil namenjen predvsem seznanitvi z okoljskimi ocenami hidroelektrarn in vetrnih elektrarn v okviru dosedanjih postopkov celovite presoje vplivov na okolje (CPVO), ki so bili zaključeni ali še potekajo. Podani so bili rezultati izdelanih okoljskih poročil, vključno z ocenami vpliva na varovana območja.

Zavod je predstavil zaključne rezultate ciljnega raziskovalnega projekta (CRP) »Izdelava strokovnih podlag za ohranjanje habitata in populacije sulca na območju srednje Save«. Projekt sta financirala Javna agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije (ARRS) in Ministrstvo za okolje in prostor (MOP). Na projektu so sodelovale tri partnerske organizacije: Biotehniška fakulteta Univerze v Ljubljani (nosilka), Zavod za ribištvo Slovenije in Inštitut za vode Republike Slovenije. V predstavitvi so bili predstavljeni tako rezultati vzorčenj, genetskih analiz, popisov drstišč in pregrad kot tudi rezultati habitatnega modeliranja, s katerimi smo pokazali stanje sulca na območju srednje Save ter kaj bi spremembe habitata, ki bi jih povzročile hidroelektrarne, pomenile za njegovo populacijo.

Izpostavljen je bil konflikt interesov na eni strani po energetski izrabi srednje Save in na drugi strani po zaščiti najpomembnejšega strnjenega območja populacije sulca v Sloveniji, ki se razteza od HE Medvode do Litije. Skoraj celotni odsek je od leta 2013 dalje vključen v območje Natura 2000 »Sava – Medvode – Kresnice«.  Poleg tega smo pokazali kako so dobre strokovne podlage pomembne v procesu presoj vplivov na okolje.

Po predstavitvah je potekala živahna izmenjava pogledov udeležencev delavnice, ki so prihajali tako iz vladnih služb, nevladnih organizacij in gospodarstva.

Dr. Daša Zabric, oddelek za sladkovodno ribištvo

ZZRS

Zadnja posodobitev: 02 april 2019 12:50
Sorodne Novice: OKOLJE POTREBUJE SVOJ LIFE DELAVNICA O BIOEKONOMSKI PRESOJI UPRAVLJANJA IN SUBREGIONALNI ODBOR ZA JADRANSKO MORJE PREGLEDOVANJE LETNIH PROGRAMOV Sodelovanje s hidrobiološkim institutom na Ohridu
hidroelektrarne sulec

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405