Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

PRAZNIK SLOVENSKIH RIBIČEV

0 Komentarji
499
15-06-2018

Vsako leto tretjo soboto v mesecu juniju praznujemo PRAZNIK SLOVENSKIH RIBIČEV. V Sloveniji v večini s celinskimi vodami (94%) aktivno upravljajo ribiške družine, ki so društva s posebnimi pooblastili – nevladne organizacije, ki na osnovi sklenjenih koncesijskih pogodb izvajajo upravljanje v imenu države. Preostalih 6 % pa predstavljajo tako imenovane izločene vode – komercialni ribniki, ribogojnice in vode posebnega pomena. Z vodami posebnega pomena upravljamo na Zavodu za ribištvo Slovenije, saj gre za vode, ki so z vidika varstva rib najbolj značilne in ugodne za razvoj in ohranjanje posameznih domorodnih vrst rib.

Velikokrat slišimo zmotno prepričanje, da biti ribič pomeni ribo loviti in upleniti, vendar pravi ribič v prvi vrsti skrbi za čisto naravo in ohranitev ugodnega stanja ribjega življa. Prav ribiči v ribiških družinah so po navadi med prvimi kritiki, ki pristojne institucije opozarjajo na škodljive posege v naravno okolje, saj so seznanjeni s problematiko in situacijo v njihovem okolišu, vse spremembe pa tudi budno spremljajo. Ribiške družine so prav gotovo srce ribištva v Sloveniji, saj si upravljanja z vodami brez aktivnih članov v njih težko predstavljamo. Na Zavodu za ribištvo Slovenije se zavedamo njihovega doprinosa k skupnemu poslanstvu, ki strmi k trajnostnemu upravljanju z ribjim življem in ohranitvi njegove raznolikosti, ki je značilna in specifična za določeno območje. S tem namenom smo si v okviru projekta Life for Lasca v letošnjem letu zastavili obiskati vseh 64 ribiških družin in dodatno ozavestiti njihove člane o pomembnosti ohranjanja domorodnih vrst rib in načinih odstranjevanja tujerodnih, predvsem invazivnih tujerodnih vrst rib. Poleg tega pa se na pogovorih z njimi seznanimo s pomanjkljivostmi in ovirami, ki se srečujejo na poti do doseganja skupnega cilja.

Iskreno verjamemo, da je ključ napredka sodelovanje, zato si prizadevamo, da bi s skupnimi močmi ohranili pomemben del slovenskega naravnega bogastva, kar slovenske vode in življenje v njih vsekakor so.

Ob jutrišnjem prazniku pa vam vsem ribičem in ljubiteljem narave iskreno čestitamo!

DSCN1265

0.0
Zadnja posodobitev: 24 september 2018 02:50
Sorodne Novice: Srečanje ribičev dne 25.06.2021 ob 8 uri v Dobravski Krnici pri Velikih Žabljah MINISTRICA DR. PIVEC SE JE SESTALA S PREDSTAVNIKI MORSKIH RIBIČEV
DOMORODNE VRSTE PRAZNIK RIBIČI

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405