Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Obnova ribogojnice Obrh v polnem zamahu

0 Komentarji
3029
26-09-2014

Ribogojstvo Obrh deluje v sklopu ZZRS vse od njegovega nastanka, to je od leta 1961. Trenutno v ribogojnici poteka vzreja salmonidnih vrst – potočna zlatovčice, sulca, lipana ter potočne postrvi.

Zavod za ribištvo Slovenije se je odločil za temeljite obnove Ribogojnice Obrh, saj je ribogojnica že zelo zastarela. Odločili smo se za obnovo zunanjih bazenov, prodajalno rib ter zaščitne mreže pred ribojedimi pticami. V Ribogojstvu Obrh smo v letu 2010 in 2011 prenovili zastarelo vališče in bistveno povečali njegovo kapaciteto. V nadaljevanju načrtujemo tudi popolno prenovo zunanjih bazenov in dotrajane prodajalne rib. Nujna je tudi zaščita bazenov proti ribojedim pticam, saj nam le te povzročajo veliko gospodarsko škodo. 

Sedanji bazeni ne sledijo kapacitetam vališča, zato jih je potrebno prenoviti in opremiti s sodobnimi krmilniki in sistemom za dovajanje kisika v vodo. Z načrtovano investicijo bomo tako povečali proizvodnjo vsaj na trikratno sedanjo vrednost  ter hkrati zmanjšali stroške gojenja na enoto proizvoda zaradi boljšega izkoristka ribje krme in manjših fiksnih stroškov na kilogram vzrejenih rib.

Ribogojnica je za Zavod izrednega pomena, saj tam vzrejamo avtohtone ribje vrst, s katerimi poribljavamo odprte vode. Po končani obnovi, ki jo načrtujemo do konca naslednjega leta,  bo to eden najsodobnejših ribogojnih objektov za vzrejo domorodnih salmonidnih vrst v Sloveniji, pa tudi širše. 

Po dokončani obnovi ribogojnice »Obrh« v Vrhniki pri Ložu bomo začeli tudi z obnovo ribogojnice »Soča« v Kobaridu.

0.0
Zadnja posodobitev: 05 november 2014 07:56
Sorodne Novice: Ekipa ZZRS projekta Vrh Julijcev je spet v polnem pogonu - izlov rib iz Dvojnega jezera se nadaljuje Otvoritev nove ribogojnice v Kobaridu NOVINARSKA KONFERENCA: OBNOVA IN MODIFIKACIJA RIBOGOJNICE KOBARID PRENOVA RIBOGOJNICE OBRH Sprememba namembnosti ribogojnice Gameljne
lipan potočna postrv potočna zlatovčica ribogojstvo Obrh sulc

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405