Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

NOVINARSKA KONFERENCA: RIBIŠKI SLOVAR DR. TOMA KOROŠCA

0 Komentarji
720
28-03-2018

Dopoldne smo na Zavodu za ribištvo Slovenije gostili uglednega jezikoslovca prof. dr. Toma Korošca, ki je v Ribiškem slovarju združil svoji dve veliki strasti: ribištvo in jezik. Slovar, ki ga je založila Ribiška zveza Slovenije, je izšel v 500 izvodih. Njegovo izdajo pa je podprl tudi Zavod za ribištvo Slovenije, ki kot strokovna institucija s področja sladkovodnega ribištva s svojo dejavnostjo pomembno prispeva k trajnostnemu upravljanju z ribjim bogastvom naših sladkovodnih voda. 

Z izdajo Ribiškega slovarja smo veliko pridobili predvsem kot narod, saj smo se tako postavili ob bok jezikovno in ribiško najrazvitejšim narodom ter mnoge med njimi tudi prehiteli. Zdravnik in ribič dr. Božidar Voljč je v uvodu zapisal: »Besede najbolj opredeljujejo ljudi kot bitja. Za vsako stvar in opravilo potrebujemo besedo, besede ustvarjajo jezike, jeziki rojevajo narodne skupnosti in vzdržujejo njihov obstoj. Naroda brez njemu lastnih besed, brez jezika, ki ga izkazuje in potrjuje, ni. Tudi s slovensko ribiško govorico dokazujemo svojo narodno bit in se z njo zaznamujemo ob vodah, ob katerih smo od pamtiveka doma. Z Ribiškim slovarjem izpričujemo in ohranjamo našo ribiško tradicijo, z besedami v njem pa naš ribiški jezik.«

Zmotno je mišljenje, da je slovar namenjen zgolj ribičem, saj smo že na današnji predstavitvi slovarja ugotovili, da bo delo spremljalo jezikoslovce, biologe, veterinarje, študente in še mnoge druge, ki bodo zaradi svojega zanimanja ali dela iskali verodostojen odgovor. Kot je poudaril avtor na predstavitvi, je slovar pripravljal z mislijo na bralca in je zato uporabniku prijazen. Jezikoslovka prof. dr. Ana Vidovič Muha je navedla, da »delo odlikuje izostrena zavest o pomembnosti gradivne verodostojnosti: poleg virov, pri katerih gre za čas od začetka 20. stoletja do sodobnosti, je občudovanja vreden avtorjev 40-letni nabor živega govornega gradiva.«

Ribiški slovar, ki obsega 300 strani (od tega 260 strani slovarskega dela z 1131 gesli), je le eno izmed mnogih del dr. Toma Korošca, ki bo pomembno zaznamovalo naš prostor, saj bi le stežka našli osebo, ki bi s takšnim čutom za jezik združil in pojasnil besede, značilne za ribiški svet.

RS 6b

Avtor Ribiškega slovarja, jezikoslovec in ribič dr. Tomo Korošec

0.0
Zadnja posodobitev: 24 september 2018 02:58
Sorodne Novice: OBVESTILO RIBIŠKIM DRUŽINAM OBVESTILO RIBIŠKIM DRUŽINAM: DO KONCA LETA POTREBNO ODDATI LPR OBISKALI SMO VSEH 64 RIBIŠKIH DRUŽIN NOVINARSKA KONFERENCA: OBNOVA IN MODIFIKACIJA RIBOGOJNICE KOBARID PREDSTAVITEV RIBIŠKEGA SLOVARJA Primorska podust (Protochondrostoma genei) v Sloveniji Osnutki načrtov ribiškega upravljanja v ribiških območjih Priprava načrtov ribiških območij
JEZIK ribištvo SLOVAR

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405