Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Novembra je sezona ribolova na morske liste

0 Komentarji
3200
26-11-2013
Aleš Bolje, Izola, 25.11.2013

Naši morski ribiči v novembru lovijo, poleg ostalih vrst belih (pridnenih) rib, večje količine morskega lista (Solea solea) ali kot jih imenujejo ribiči »švoje«. Sicer je jesensko obdobje čas, ko je ulov slovenskih morskih ribičev najboljši, predvsem glede tržno cenjenih vrst belih rib. Letos je bil med temi vrstami dober tudi ulov orade (Sparus aurata) v oktobru, ko so posamezni ribiči imeli v dnevnem ulovu tudi preko 200 kg te kulinarične poslastice.

Liste lovijo večinoma s troslojnimi stoječimi mrežami »pašarelami«. Novembra se dnevni ulovi gibljejo od nekaj kilogramov do 40 kg. Po ulovu lista je bilo najboljše leto 2011 s skupno 13.323 kg ulova. Cena lista je ob začetku sezone visoka in se giblje okrog 15 € za kilogram, če liste kupite neposredno pri ribiču v pristanišču, sicer je cena v ribarnicah okgrog 20 €. Če bo ulov dober, bo seveda cena padla. Cena je odvisna tudi od ulova ribičev iz sosednje Istre, ki letos, od vstopa Hrvaške v EU, lahko tržijo svoj ulov neposredno tudi pri nas in seveda v sosednji Italiji. Poleg tega, da nekateri ribiči in trgovci neposredno prodajajo svoj ulov, ga vozjo tudi na ribjo tržnico v Trst. Vse omenjeno vpliva na trenutno tržno ceno rib. Za naše ribiče je seveda najbolje, če svoj dnevni ulov prodajo v svežem stanju na domačem trgu.

V občini Izola so se pod okriljem Turističnega informacijskega centra Izola povezali pridelovalci vina, olja, lokalni ribiči in gostinci v skupni akciji z imenom »Kilometer 0«. Akcija poteka že drugo leto in je uspešna, saj privablja v Izolo vedno več obiskovalcev željnih izvrstnih morskih dobrot naših ribičev. V različnih letnih časih v akcijo vključijo sezonsko značilne vrste rib in mehkužcev. Za naše morske ribiče je to pomemben prispevek k boljši prodaji njihovega ulova.

0.0
Zadnja posodobitev: 02 november 2014 08:07
Sorodne Novice: DOČAKALI PRVO USPEŠNO DRST PRIMORSKE PODUSTI V JAVNI RAZPRAVI IN PRIPRAVI: ZAŠČITA HABITATA PRIMORSKE PODUSTI V GORIŠKIH BRDIH SOLEMON - Ocena staleža morskega lista (Solea solea) Dobra sezona ribolova orad Uspešna predstavitev sladkovodnega ribolova v Sloveniji na sejmu WTM (World Travel Market) v Londonu Mednarodni projekt "Ekologija morskega lista"
morski list

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405