Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

NAJSODOBNEJŠA RIBJA STEZA V SLOVENIJI

0 Komentarji
1398
25-09-2018

Ribja steza, ki je z obratovanjem pričela septembra lansko leto je ta hip tehnično najbolj dodelana ribja steza v Sloveniji. Steza naj bi ribam omogočala prehod mimo jezovne zgradbe hidroelektrarne Brežice in drst rib, ki so bila z izgradnjo hidroelektrarne drstišča uničena.


Izpod pregrade hidroelektrarne Brežice je ribam omogočen prehod iz še hitro tekoče reke Save v akumulacijsko jezero Brežice, hkrati pa ribja steza vsebuje drstišča, ki naj bi omogočala drst litofilnih drstnic (to so ribe, ki oplojene ikre odlagajo na kamnito podlago). Drstišča predstavljajo del ribje steze kjer vladajo določeni pogoji (globina vode, hitrost toka, ustrezna podlaga)in so predvideni predvsem za ciljne vrste: podust, platnica, klen, mrena in pisanka.

Sodelavci Zavoda za ribištvo Slovenije so po prvih vzorčenjih ugotovili, da je prvi pregled rib v ribji stezi pri HE Brežice pokazal pozitivne rezultate. V prvem letu delovanja hidroelektrarne so prehod poselile številne vrste rib, značilne za odsek Save med Krškim in državno mejo s Hrvaško. Ribja steza je bila v jesenskem času, v dveh zaporednih letih 2017 in 2018, poseljena po celotni dolžini. Ribe so poselile vse značilne odseke sonaravnega dela ribje steze (pragovi s tolmuni, drstišča, prehodi ob drstišču), vključno s tehničnim, vtočnim odsekom. Najštevilčnejše vrste, ugotovljene z vzorčenjem, so bile pezdirk, pisanka, mrena, zelenika in beloplavuti globoček.

Prvi pregled rib še ne more dati odgovora kako učinkovita je ribja steza za posamezne vrste rib, kolikšen je delež gorvodne in dolvodne migracije in kakšna je njegova prehodnost pri različnih pretokih. Prav tako še ne moremo potrditi funkcionalnosti litofilnih drstišč v prehodu. Odgovore na ta vprašanja bo dal večletni ihtiološki monitoring ribje steze, ki se bo pričel izvajati v letu 2019.

Vzorčenje sonaravnega odseka (september 2018)


Vsekakor pa se nadejamo, da bodo rezultati tudi v prihodnjih letih obetajoči in da bo umestitev drstič v prehodih za vodne organizme obvezen tudi drugje, kjer bodo pogoji za njihovo izgradnjo obstajali.

0.0
Zadnja posodobitev: 25 september 2018 11:18
Sorodne Novice: Rak trnavec v Sloveniji: še imamo čas, da preprečimo njegovo širjenje PRENOS ZNANJ IN IZKUŠENJ Z RAZLIČNIMI STROKOVNJAKI IN PROJEKTI V SLOVENIJI IN ITALIJI Uspešna predstavitev sladkovodnega ribolova v Sloveniji na sejmu WTM (World Travel Market) v Londonu Primorska podust (Protochondrostoma genei) v Sloveniji
najsodobnejša ribja steza v Sloveniji

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405