Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

MONITORING RIB – BLED IN BOHINJ

0 Komentarji
487
10-09-2018

Agencija RS za okolje zagotavlja  spremljanje  in  nadzorovanje  stanja  voda  v  Sloveniji  (monitoring  kakovosti voda).  Monitoring  vključuje  spremljanje  kemijskega  in  ekološkega  stanja  površinskih  voda, kemijskega  stanja  podzemnih  voda  ter  spremljanje  stanja  voda  na  območjih  s  posebnimi zahtevami. 

Monitoring  kakovosti  voda  zagotavlja  Agencija  RS  za okolje neposredno  ali  prek  javnega pooblastila,  ki  se  ga  podeli  javnemu  zavodu,  ustanovljenemu  za  izvajanje  opazovanja  teh pojavov. Eden izmed pooblaščencev je tudi naš zavod.

V preteklih dveh tednih smo tako na dveh lepših slovenskih jezerih izvajali ihtiološko raziskavo – monitoring rib. S pomočjo mrež in elektro agregata so sodelavci Zavoda za ribištvo Slovenije popisovali ribje združbe v Blejskem in Bohinjskem jezeru. Takšno vzorčenje je potrebno opravljati sistematično in periodično, pridobljeni podatki pa bodo predstavljali biološki element kakovosti ekološkega stanja obeh jezer.

V času raziskave so bile mreže ustrezno označene, plovba, športno udejstvovanje, potapljanje in podobne dejavnosti pa so bile omejene, ker bi z približevanjem lokacijam mrež lahko ogrozili monitoring, kot tudi bi se po nepotrebnem izpostavljali nevarnosti, ki jih potopljene mreže lahko povzročijo. Za razumevanje in upoštevanje režima na obeh jezerih se iskreno zahvaljujemo.

0.0
Zadnja posodobitev: 25 september 2018 07:58
Sorodne Novice: Tradicionalna čistilna akcija na Savi Bohinjki IZREDNO OBVESTILO: RIBOLOVNI REVIR SAVA BOHINJKA ZBIRKA POROČIL O MONITORINGU IZBRANIH CILJNIH VRST RIB IN PIŠKURJEV TEHNIČNA DELAVNICA UPORABE PIT-TAG METODOLOGIJE ZA MONITORINGE PREHODOV ZA RIBE, REK IN RIBOGOJNIC Zapiramo ribogojstvo Bohinj
IHTIOLOŠKA RAZISKAVA MONITORING STANJE VODA

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405