Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

MOČVIRSKA SKLEDNICA V BILJAH – NAJDBA EKIPE PROJEKTA VIPava

0 Komentarji
652
15-03-2018

Ekipa projekta VIPava je v preteklih dneh v Biljah našla mladiča močvirske sklednice. Gre za mladiča edine domorodne sladkovodne želve v Sloveniji. Močvirska sklednica (Emys orbicularis) velja za ogroženo vrsto, uvrščeno v rdeči seznam tako na evropskem (IUCN; potencialno ogrožena vrsta) kot tudi na slovenskem (prizadeta vrsta) nivoju. V evropski Direktivi o habitatih jo najdemo v prilogi II (vrste katerih habitat je treba varovati) in v prilogi IV (strogo varovane vrste). Njeno stanje ohranjenosti je neugodno. 

Na območju opuščenega glinokopa Bilje, kjer se močvirska sklednica še pojavlja v večjem številu, bomo v okviru projekta VIPava varovali njen habitat. Za izboljšanje ohranitvenega stanja vrste bomo ugotovili celoten življenjski prostor, ki ga vrsta zaseda in ga ustrezno varovali. Osredotočili se bomo predvsem na gnezditveni prostor, ki ga bomo varovali z aktivnim ozaveščanjem lastnikov zemljišč. S takšnimi in podobnimi najdbami v prihodnosti pa  bomo lahko v aktivnostih projekta VIPava lažje ocenili njen gnezdilni habitat in ga posledično ustrezno varovali. 

0.0
Zadnja posodobitev: 24 september 2018 02:59
Sorodne Novice: GLASUJTE ZA PROJEKT VIPava! SESTANEK PROJEKTA AdriaMed V RIMU PREDSTAVITEV PROJEKTA DANUBE FLOODPLAIN OTVORITVENO SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA VrH JULIJCEV JESENSKO VZORČENJE RIBJIH POPULACIJ V OKVIRU PROJEKTA LIFE STRŽEN ODLOV TUJERODNIH ŽELV - PROJEKT VIPava OTVORITVENO SREČANJE PROJEKTA LIFE FOR LASCA V AJDOVŠČINI PROJEKTNI SVET IN PROJEKTA SKUPINA PROJEKTA "VIPava" AKCIJA A.2 V OKVIRU PROJEKTA »LIFE for LASCA« PROJEKT »VIPava«
ZZRS VIPava želva močvirska sklednica

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni zpit za ribogojca

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati v jesenskem času, datum pa bomo objavili na naši spletni strani. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405