Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Mednarodni projekt "Ekologija morskega lista"

0 Komentarji
1460
17-12-2007

Vzorčenje smo izvedli skupaj s kolegi iz italijanskega inštituta za raziskovanje morja (Consiglio Nazionale delle Ricerche, Istituto di Scienze Marine).

Vzorčili smo s strgačo oziroma ramponom. Posamezno vzorčenje je trajalo od 10 do 30 minut (odvisno od tipa morskega dna). Raziskovalno plovilo je hkrati vzorčilo z dvema strgačama.

Celoten ulov smo stehtali nato pa ga sortirali po vrstah organizmov. Vsakemu osebku morskega lista smo izmerili dolžino telesa in maso, izolirali smo otolite za določitev starosti, odvzeli košček plavuti za genetske raziskave ter želodec za raziskave prehrane.

Z rednim spremljanjem populacijskih značilnosti želimo pridobiti dovolj podatkov o ekologiji morskega lista v Jadranskem morju, ki bo znanstvena podlaga za morebitne zaščitne ukrepe pred prevelikim izkoriščanjem. 

Avtor posnetkov: Bojan Marčeta

0.0
Zadnja posodobitev: 02 november 2014 08:32
Sorodne Novice: MEDNARODNI DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI GLASUJTE ZA PROJEKT VIPava! SESTANEK PROJEKTA AdriaMed V RIMU PREDSTAVITEV PROJEKTA DANUBE FLOODPLAIN NOV DATUM: DELAVNICA: PROJEKT PODNEBNA POT 2050 VLOGA ZZRS PRI PROJEKTU "VrH JULIJCEV" PROJEKT LIFE PODNEBNA POT 2050 VABI NA DELAVNICO OTVORITVENO SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA VrH JULIJCEV ZZRS POSTAL PARTNER EVROPSKEMU PROJEKTU "VRH JULIJCEV" PRENOS ZNANJ IN IZKUŠENJ Z RAZLIČNIMI STROKOVNJAKI IN PROJEKTI V SLOVENIJI IN ITALIJI
Mednarodni projekti

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni zpit za ribogojca

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati v jesenskem času, datum pa bomo objavili na naši spletni strani. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405