Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

MEDNARODNA KONFERENCA O MALEM OBALNEM RIBOLOVU V SREDOZEMLJU

0 Komentarji
391
22-10-2018

Konec septembra se je na Malti odvijala mednarodna konferenca o malem obalnem ribolovu v Sredozemlju. Na konferenci so bili zbrani znanstveniki, predstavniki ribištva, izvršnih oblasti ter mednarodnih organizacij s področja ribištva. Zbranih je bilo okrog 240 udeležencev iz 30 držav, med njimi tudi svetovalec za ribištvo pri ZZRS  Aleš Bolje. Organizator ter pobudnik konference je bil GFCM, odgovorni organ FAO za ribištvo v Sredozemlju.

Osrednja strokovna in »politična«  tema konference je bil vzdržen in trajnostni mali obalni ribolov v Sredozemlju in Črnem morju, torej še kako aktualno tudi za naše ribiče.

Mali obalni ribolov predstavlja pomemben delež ribiškega sektorja v Sredozemlju in Črnem morju. Predstavlja kar 84 odstotkov ribiške flote v regiji in zaposlujejo skoraj 62 odstotkov celotne delovne sile na krovu ribiških plovil. Ta tipično družinska dejavnost ima precejšen gospodarski vpliv na obalne skupnosti Sredozemlja in Črnega morja. Vendar pa se sektor še vedno sooča s številnimi izzivi in si prizadeva, med drugim, za izboljšanje zbiranja podatkov za ta sektor. Tu ima Slovenija gotovo dobre izkušnje ter razpolaga z dologoletnimi podatki sektorja.


Drugi dan konference je zaznamoval podpis deklaracije na visoki ravni s strani 18 - ih sredozemskih držav, seveda tudi Slovenije s strani predstavnikov Ministrstva  za kmetijstvo.
Podpisani mednarodni dokument  - Regionalni akcijski načrt, je zato konkreten instrument, katerega namen je okrepiti zmogljivosti sektorja na več področjih, vključno z znanstvenimi raziskavami in zbiranjem podatkov, ukrepi za upravljanje ribištva, dodano  vrednostjo ribiškim proizvodom, dostopom do trga, sodelovanje v procesih odločanja, zagotavljanje dostojnega dela, vloga žensk ter vpliv podnebja in okolja.


Za naše ribiče so poleg vsebine celotne konference, zanimivi tudi številni primeri doberih praks s strani ribičev, znanstvenikov ter drugih deležnikov. Nekaj takih primerov lahko najdete na spodnjih povezavah: zaprtje ribolova za nekaj let v Italiji (z odškodnino), vzpostavitev umetnih grebenov, povečanje očesa mrež za bolj selektiven ribolov ipd.

Vse podrobnosti so dosegljive na:
- Foto galerija
- Video “Small-scale fisheries: the future for the Mediterranean and the Black Sea” (Mali obalni ribolov: prihodnost za Sredozemlje in Črno morje

 

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: NOVINARSKA KONFERENCA: OBNOVA IN MODIFIKACIJA RIBOGOJNICE KOBARID NOVINARSKA KONFERENCA: RIBIŠKI SLOVAR DR. TOMA KOROŠCA
MORJE MORSKI RIBOLOV ribe SREDOZEMLJE SVETOVANJE V RIBIŠTVU

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405