Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

JESENSKO VZORČENJE RIBJIH POPULACIJ V OKVIRU PROJEKTA LIFE STRŽEN

0 Komentarji
350
15-10-2018

Zavod za ribištvo Slovenije sodeluje tudi v projektu LIFE STRŽEN kot projektni partner. Ena od naših nalog v projektu je tudi spremljanje stanja ribjih populacij na območju, kjer bodo potekala gradbena dela na vodotoku Stržen.  

Zasul se bo namreč kanal, s katerim so v preteklosti presekali dotok vode v naravno strugo Stržena. Tako bo zopet omogočen pretok skozi staro strugo (dvojni okljuk), kar bo strugo Stržena podaljšalo za 1,5km.

Predvideno je več vzorčenj in sicer pred in po gradbenem posegu v spomladanskem in jesenskem obdobju. Zaradi obilice vode v jezeru letos spomladi vzorčenja nismo mogli opraviti, izvedli pa smo že dve jesenski vzorčenji, zadnje v tekočem mesecu.

Vzorčenje poteka s pomočjo posebno prirejenega čolna, na katerem se nahaja oprema, s katero se z uporabo istosmernega toka omami ribe, da se jih lahko z mrežo (sakom) nato ujame. Ribam poleg določitve vrste izmerimo dolžino in težo, nato pa jih nepoškodovane vrnemo nazaj v vodotok.

Letošnje jesensko vzorčenje je pokazalo, da je bila zaradi ugodnega vodostaja v spomladanskih mesecih zelo uspešna drst ščuke, saj smo ujeli mnogo več mladic te vrste kot v jesenskem vzorčenju v preteklem letu. Poleg ščuke smo pri vzorčenju evinditerali še naslednje vste rib: linj, klen, navadni ostriž, rdečeperka, krap in menek. V naše mreže se je ujelo tudi nekaj rakov - jelševcev.

Miha Ivanc, koordinator projekta Life Stržen

0.0
Zadnja posodobitev: 15 oktober 2018 10:22
Sorodne Novice: OKOLJE POTREBUJE SVOJ LIFE SESTANEK PROJEKTA AdriaMed V RIMU PREDSTAVITEV PROJEKTA DANUBE FLOODPLAIN PROJEKT LIFE PODNEBNA POT 2050 VABI NA DELAVNICO OTVORITVENO SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA VrH JULIJCEV INFORMATIVNI DAN: LIFE PREVOZ PRVIH PRIMORSKIH PODUSTI IZ ITALIJE V SLOVENIJO - PROJEKT LIFE FOR LASCA IZOBRAŽEVANJE RIBOGOJCA V ITALIJI - PROJEKT LIFE FOR LASCA OTVORITVENO SREČANJE PROJEKTA LIFE FOR LASCA V AJDOVŠČINI MOČVIRSKA SKLEDNICA V BILJAH – NAJDBA EKIPE PROJEKTA VIPava
vzorčenje sladkovodno ribištvo LIFE STRŽEN GRADBENI POSEGI

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni zpit za ribogojca

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati v jesenskem času, datum pa bomo objavili na naši spletni strani. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405