Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Jadranski lipan Thymallus aleani, LAS Dolina Soče, Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo (ESPR)

0 Komentarji
393
14-01-2021

LIPAN V POREČJU SOČE

Že od nekdaj je jadranski lipan svetovno znana in zelo priznana lovna vrsta med ribiči. Zaradi majhnega območja razširjenosti, daje s svojo prisotnostjo regijam svojevrstnost in atraktivnost.

Jadranski lipan je trenutno v središču pozornosti v Sloveniji kot tudi med najbolj priznanimi strokovnjaki za ribe v Evropi. Najnovejše genetske raziskave so namreč pokazale, da je jadranski lipan nedvomno svoja vrsta – Thymallus aleani. Danes je stanje jadranskega lipana v naravi kritično in skrb vzbujajoče. Zaradi globalnih podnebnih sprememb, krivolova in uničevanja drstišč so populacije šibke ter v upadu. Dodatno je obstoj jadranskega lipana močno ogrožen zaradi prisotnosti tujerodnega lipana iz donavskega porečja in posledičnega križanja med obema. Glavni cilj projekta je temeljit pregled in popis stanja (groženj in drstišč) v zgornjem toku reke Soče in njenih pritokov.

Jadranski lipan je danes ogrožen izključno zaradi negativnih posledic delovanja človeka (globalne podnebne spremembe, krivolov, uničevanje drstišč, vnos tujerodnih vrst). Da bi taka dejanja v prihodnosti omejili je zato nujno potrebno ozaveščanje. Ciljna publika bodo predvsem mladi (od vrtca do univerz) in z njimi povezani učitelji in ribiči. Mladi so namreč naša prihodnost.

Naročnik naloge je LAS Dolina SočeEvropski sklad za pomorstvo in ribištvo (ESPR)
Odločba o pravici do sredstev je bila izdana s strani Agencije RS za kmetijske trge in razvoj podeželja pri Ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano
Nosilec naloge je ribiška družina Tolmin, Zavod za ribištvo Slovenije pa je partner v projektu. 
Aktivnosti projekta se bodo izvajale med 01.01.2021 in 30.06.2022.

Več informacij lahko pridobite z obiskom spletnih strani:

 

0.0
Zadnja posodobitev: 15 januar 2021 06:04
Sorodne Novice: EVROPSKI DAN NATURA 2000 JAVNI RAZPIS ZA DELOVNO MESTO DIREKTORJA JAVNEGA ZAVODA ZAVOD ZA RIBIŠTVO SLOVENIJE ZAVOD ZA RIBIŠTVO SLOVENIJE SE PREDSTAVI… POVEZOVANJE RAZISKAV MORJA Z RIBIŠTVOM IN AKVAKULTURO EVROPSKI DAN NATURA 2000 in MEDNARODNI DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI Zavod za ribištvo Slovenije obiskal dr. Franz Fischler Smukanje lipana

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405