Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Inkubatorji za ikre potočne postrvi

0 Komentarji
883
25-02-2020

Konec leta 2019 smo v nekaj rekah v upravljanju ZZRS uspešno namestili inkubatorje z več tisoč oplojenimi ikrami potočnih postrvi (Salmo trutta fario, Linnaeus 1758). Visoke stopnje izgube pri ikrah postrvi med naravnim drstenjem povzročijo: slaba ali nepopolna oploditev, položene ikre se neuspešno zakopljejo (pokrijejo), plesni iz mrtvih iker se lahko razširijo na zdrave, napadi plenilcev, kot so kaplji in druge ribe, plenilske ptice in včasih zadušitev zaradi delcev. Uporaba sistema z inkubatorji (več tipov) in previdno vmeščanje oplojenih jajc v vodotok omogoča, da se odstotek uspeha valjenja od ikre do mladice poveča na 65-95%, odvisno od okoljskih dejavnikov. V naravi je to število približno 5–20%, le okrog 1% rib pa doseže spolno zrelost, ob tem da je umrljivost najvišja v prvem letu življenja. Zato je potrebno pazljivo izbrati prave in zrele ribe (samce in samice), primerno okolje in previdno slediti postopku tudi po tem, ko so mladice že zapustile inkubatorje. Tovrstna pomoč domači potočni postrvi je le eden izmed ukrepov, ki jih izvajamo za ohranjanje zdrave naravne populacije rib v naših rekah in jezerih. Po padcu števila v zadnjem desetletju počasi opažamo pozitivne trende v nasprotni smeri. Število zdravih manjših rib se obnavlja in narašča, največji izziv, ki še ostaja, pa je varovanje odraslih primerkov in preprečevanje škode, ki jim jo povzročajo plenilske ptice.

0.0
Zadnja posodobitev: 25 februar 2020 09:13
Sorodne Novice: Iščemo genetsko čiste potočne postrvi
2019 IKRE inkubatorji potočna postrv salmo trutta fario ZZRS

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405