Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

ICES 2008

0 Komentarji
2390
21-11-2008

Zavodovi strokovnjaki so sodelovali na delavnici ICES za določanje spolne zrelosti sardel in sardonov v Mazari del Vallo (Italija) od 10. do 14. novembra 2008.

Strokovna služba Zavoda za ribištvo Slovenije je na omenjeni delavnici sodelovala z dvema udeležencema in sicer Tomažem Modicem in Tonetom Tavčarjem. V času delavnice smo predstavili podatke od leta 2006 dalje, kako jih pridobivamo, kakšno je stanje in število vzorcev ter kaj želimo v Sloveniji z njimi ugotavljati.


Predlagali smo izdelavo natančnega navodila za delo z novo lestvico za spolno zrelost sardel in sardonov ter skupaj s kolegi iz Grčije in Francije tudi redukcijo stadijev na zgolj 4 najpomembnejše. Prvi predlog je bil sprejet, drugega pa so na koncu španski in italijanski kolegi zavrnili.

Glavna pomanjkljivost naše obstoječe lestvice je bila ta, da je narejena za širok razpon rib kostnic in ne upošteva posebnosti drsti sardel in sardonov. Na koncu je bila sprejeta nova lestvica s šestimi stadiji in pripravljena tabela s potrebnimi ukrepi za prilagoditev in prevajanje rezultatov starih lestvic vsakega od inštitutov.

Nova tabela za naše delo ne pomeni večjih sprememb, saj lahko v bazi podatkov dokaj enostavno in hitro prevedemo podatke za nazaj. Po stari metodi bo možno delati tudi v bodoče. Osnovna prednost uporabe nove lestvice pa je, da bodo od sedaj podatki o spolni zrelosti in prvem dozorevanju pri sardelah in sardonih med vsemi članicami veliko bolj primerljivi.

0.0
Zadnja posodobitev: 02 november 2014 08:30
ICES

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405