Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

GLASUJTE ZA PROJEKT VIPava!

0 Komentarji
581
8-04-2019

Zavod za ribištvo Slovenije je vodilni partner projekta » VIPava «. Letos s projektom sodelujemo v kampanji EU projekt, moj projekt 2019. V sklopu le-te bomo 16. 5. pripravili delavnice ob potoku Lokavšček za nekaj razredov OŠ Danila Lokarja Ajdovščina. Del kampanje je tudi glasovanje za najboljši projekt -  zmagovalec se bo lahko na dogodku predstavil še s pestrejšim programom.

Veseli bomo vsakega vašega glasu, ki ga lahko oddate enkrat dnevno na tej povezavi.


Mi smo prepričani, da je naš program poučen, pester in zanimiv. Da si res zaslužimo vaš glas pa vas želimo prepričati z našim programom, ki smo ga razdelili v pet točk/postojank.


Prebivališče močvirske lepotice

Močvirska sklednica je edina domorodna sladkovodna želva v Sloveniji. Udeležencem bomo predstavili kako pomembno je varovati habitat enega najbolj ogroženih plazilcev pri nas in kako z malomarnim izpuščanjem invazivnih vrst (predvsem želve rdečevratke in rumenovratke) škodujemo tej vrsti. Na tej točki bodo lahko otroci spoznali želve, ki jih bo strokovnjak iz Zavoda za ribištvo Slovenije predhodno odlovil iz narave. Prav tako jim bo predstavil zakaj tujerodne želve ne sodijo v naše okolje. Odstranjevanje tujerodnih vrst želv in ozaveščanje sta namreč tudi aktivnosti, ki ju izvajamo v okviru projekta. Udeleženci se bodo seznanili še z znanstveno metodo spremljanja živali s pomočjo radijske telemetrije. Metoda bo izvedena v obliki skrivalnic, tako da bodo udeleženci s pomočjo antene iskali oddajnik. Ob oddajniku jih bo čakala manjša nagrada.

Raj za ptice

Med potepom po naravi bodo otroci skupaj s strokovnjakom z Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije opazovali in določevali različne vrste ptic, ki naseljujejo Vipavsko dolino. Pri opazovanju si bomo pomagali z daljnogledi in teleskopom, zanašali pa se bomo tudi na svoj sluh. Zlasti manjše ptice pevke, ki se rade skrivajo v grmovju, je namreč najlažje določiti na podlagi njihovega petja in oglašanja. Morda nam uspe videti tudi črnočelega srakoperja, eno najredkejših ptic v Sloveniji, katere habitat varujemo v okviru projekta.


Tujerodne vrste rastlin in žuželk

Strokovnjak iz Zavoda RS za varstvo narave bo udeležencem predstavil najpogostejše tujerodne rastline, ki rastejo v Vipavski dolini. Otroci bodo izvedeli kako so v dolino prišle, kakšne težave povzročajo in kako z njimi ravnati. V okviru projekta bomo z odstranitvijo invazivnih tujerodnih vrst na nekaterih območjih Vipavske doline izboljšali stanje domorodnih vrst živali in rastlin. Na dogodku pa bodo otroci izvedeli veliko zanimivega tudi o stenici marmorirani smrdljivki in nadležnemu tigrastemu komarju.

Pestrost vodnega toka

Na tej točki bodo udeleženci spoznali abiotsko in biotsko pestrost vodnega ekosistema. Strokovnjak iz Direkcije RS za vode bo otrokom predstavil načine merjenja nekaterih abiotskih (hidromorfoloških) dejavnikov, ki so primarnega pomena za pojavljanje vodnih organizmov (npr. širina, globina in hitrost vode v vodotoku, meritve pretokov vode). Prav tako bo predstavil različne vodne habitate glede na abiotske (globina, hitrost, osvetljenost) in biotske značilnosti (vrste in številčnost vodnih organizmov).

Skrivnostne prebivalke voda

Strokovnjak iz Zavoda za ribištvo Slovenije bo otrokom predstavil nekaj vrst rib, ki so značilne za Vipavsko dolino. Ribe bodo prehodno izlovljene in za ogled začasno nameščene v akvarijih, po delavnici pa izpuščene na mesto izlova. Ribe predstavljajo osnovno hrano vidre in tako predpogoj, da vidra na nekem območju sploh obstaja. Njen obstoj v Vipavski dolini smo v lanskem letu potrdili v okviru projekta.

Foto: Mitja Denec, Bojana Fajdiga, Matjaž Jež, Nino Kirbiš, Kaja Pliberšek, Luka Poljanec, Martin Vernik

Avtorji fotografij: Foto: Mitja Denec, Bojana Fajdiga, Matjaž Jež, Nino Kirbiš, Kaja Pliberšek, Luka Poljanec, Martin Vernik

Zadnja posodobitev: 08 april 2019 01:07
Sorodne Novice: Ekipa ZZRS projekta Vrh Julijcev je spet v polnem pogonu - izlov rib iz Dvojnega jezera se nadaljuje RAZSTAVA FOTOGRAFIJ V LJUBLJANI V OKVIRU PROJEKTA LIFE FOR LASCA Zaključen je Fotografski natečaj "Motivi Natura 2000" pri projektu Life for Lasca Fotografski natečaj "Motivi Natura 2000" pri projektu Life for Lasca še vedno traja SESTANEK PROJEKTA AdriaMed V RIMU PREDSTAVITEV PROJEKTA DANUBE FLOODPLAIN NOV DATUM: DELAVNICA: PROJEKT PODNEBNA POT 2050 VLOGA ZZRS PRI PROJEKTU "VrH JULIJCEV" PROJEKT LIFE PODNEBNA POT 2050 VABI NA DELAVNICO OTVORITVENO SREČANJE PARTNERJEV PROJEKTA VrH JULIJCEV
biotska pestrost invazivne vrste IZOBRAŽEVANJE metulji močvirska sklednica PROJEKT VIPAVA ribe VIDRA

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405