Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

EVROPSKO OGROŽENA LOVNA VRSTA SULEC JE V SREDNJI SAVI SAMOVZDRŽNA

0 Komentarji
154
3-06-2022

EVROPSKO OGROŽENA LOVNA VRSTA SULEC JE V SREDNJI SAVI SAMOVZDRŽNA

Univerza v Ljubljani je v sodelovanju z Zavodom za ribištvo Slovenije in močno terensko podporo ribiških družin, ki upravljajo s sulcem v Sloveniji, izdala znanstveni članek, ki dokazuje samovzdržne lastnosti naravne populacije sulca v srednji Savi. S tem dognanjem sta sulec in srednja Sava za Evropsko Unijo in Slovenijo postala izjemno pomembna in sta lahko v ponos vsem Slovencem.

Sulec (Hucho hucho, Linnaeus, 1758) je na Evropskem nivoju zaščitena vrsta, saj je njegov obstoj ogrožen. Z gradnjo večjih pregradnih objektov, kot so hidroelektrarne (HE), se njegov življenjski prostor krči in drobi - fragmentira. Ocenjujejo, da se je v Avstriji njegov življenjski prostor skrčil že za več kot 90%. Med nizom hidroelektrarn se je med njihovimi jezovi in sledečimi akumulacijami ohranilo nekaj kilometrov tekoče reke, kjer se sulca lahko vzdržuje le z vlaganji. Glede na razširjenost naravnih populacij sulca, naj bi se kar 65% rek s sulcem nahajalo na Balkanu, vključujoč Slovenijo. Zato imamo ribiški upravljavci na srednji Savi izjemno čast in s tem tudi odgovornost, da ohranimo to naravno, samovzdržno populacijo sulca in njen habitat ter poskrbimo, da bo izkoriščanje tega naravnega vira trajnostno in v ponos tudi naslednjim generacijam.

Na fotografiji se lahko vidi drst sulcev.

Članek si lahko preberete tukaj.

Snoj, A., Bravničar, J., Zabric, D., Sušnik Bajec, S., 2022. Conservation genetics study of huchen in Slovenia recommends river system-based management and indicates self-sustainability of the middle Sava population. Aquatic Conservation: Marine and Freshwater Ecosystems. 2022; 1-13.

0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Tradicionalna čistilna akcija na Savi Bohinjki NOV PREHOD ZA RIBE NA SAVINJI Nova poslovna stavba

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405