Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

EVROPSKI DAN NATURA 2000 in MEDNARODNI DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI

0 Komentarji
702
24-05-2018

Ta teden smo praznovali pomembna dneva na področju ohranjanja biotske raznovrstnosti, ki predstavlja pestrost organizmov in njihovih bivališč. Zavod za ribištvo Slovenije kot osrednja strokovna inštitucija s področja ribištva v Republiki Sloveniji vse od ustanovitve izvaja aktivnosti, ki prispevajo k trajnostnemu upravljanju z ribjim življem in ohranitvi njegove pestrosti. Ena ključnih nalog zavoda je načrtovanje razvoja ribištva v Republiki Sloveniji in s tem povezana priprava ribiško gojitvenih načrtov, ki so podlaga za ribiško upravljanje v posameznih ribiških okoliših in so potrebna za ohranjanje in trajnostno rabo ribolovnih virov.

STRUKTURA NAČRTOVANJA

V kolikor je bilo to ravnovesje porušeno, si prizadevamo, da bi ga v največji možni meri povrnili. Med drugim trenutno v okviru projekta »Life for Lasca« svoje napore usmerjamo v izvajanje nujnih ukrepov za ohranitev vrste primorska podust. Vrsto bomo poskusili vzrejati v ujetništvu ter jo ponovno naseliti v pritoke reke Vipave. Dolina Vipave je namreč edino razglašeno Natura 2000 območje za to vrsto v Sloveniji. Populacije vrste so v močnem upadu in gre za vrsto ribe, ki v Evropi velja za zelo ogroženo. S skupnimi močmi bomo poskušali preprečiti izumrtje vrste, njeno izginotje pa moramo vzeti kot resno opozorilo. Vzrok izginotja je namreč vnos tujerodne vrste donavske podusti s katero si vrsti delita in tekmujeta za isti življenjski prostor. Želimo in prizadevamo si, da bomo v okviru projekta Vipavi vrnili primorsko podust in povečali ozaveščenost in s tem prispevali k zmanjševanju nadaljnjega vnosa tujerodnih vrst v okolje in zmanjšali negativne posledice, ki jih ima tako dejanje prinese.

Primorska podust (Ilustracija Jurij Mikuletič)

KAJ JE NATURA 2000?

Natura 2000 je evropsko omrežje posebnih varstvenih območij, ki so jih določile države članice Evropske unije. Njen glavni cilj je ohraniti biotsko raznovrstnost za prihodnje rodove. Na varstvenih območjih želimo ohraniti živalske in rastlinske vrste ter habitate, ki so redki ali pa so v Evropi že ogroženi.

KAJ JE BIOTSKA RAZNOVRSTNOST?

Biotska raznovrstnost, tudi biološka raznovrstnost ali s tujko biodiverziteta, je stopnja raznolikosti vseh oblik življenja v nekem okolju. Biotska raznovrstnost se nanaša na vrste, njihove genetske lastnosti in ekosisteme. Poenostavljeno gledano gre za število različnih vrst organizmov, ki živijo v določenem prostoru in raznolikost ekosistemov nekega območja.

Program Združenih narodov za okolje je 22. maj razglasil za mednarodni dan biotske raznovrstnosti v spomin na začetek veljavnosti konvencije. V Sloveniji ta dan obeležujemo od leta 1996, ko je Slovenija postala pogodbenica konvencije o biološki raznovrstnosti.

 

 

0.0
Zadnja posodobitev: 24 september 2018 02:55
Sorodne Novice: Jadranski lipan Thymallus aleani, LAS Dolina Soče, Evropski sklad za pomorstvo in ribištvo (ESPR) Zaključen je Fotografski natečaj "Motivi Natura 2000" pri projektu Life for Lasca Fotografski natečaj "Motivi Natura 2000" pri projektu Life for Lasca še vedno traja MOTIVI NATURA 2000, FOTO NATEČAJ MEDNARODNI DAN BIOTSKE RAZNOVRSTNOSTI EVROPSKI DAN NATURA 2000 RIBIČI IN NATURA 2000 Life+ Program upravljanja Nature 2000 za obdobje 2014-2020 (LIFE11 NAT/SI/880) Mednarodni projekt "Ekologija morskega lista"
BIODIVERZITETA BIOTSKA RAZNOVRSTNOST Natura 2000

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405