Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

DOČAKALI PRVO USPEŠNO DRST PRIMORSKE PODUSTI

0 Komentarji
488
20-05-2019

V okviru projekta LIFE FOR LASCA smo dočakali težko pričakovano prvo uspešno drst primorske podusti v ribogojnici Soča v Kobaridu, ki je v upravljanju Zavoda za ribištvo Slovenije. 

V začetku maja smo že v prvem poskusu simulacije drstnih pogojev s pospešenim vodnim tokom in postopnim segrevanjem vode opazili odlaganje iker na prodnike. Gre za milimeter velika prozorna jajčeca, ki se lepijo na podlago. Tega smo bili izredno veseli, saj gre za uspešen prenos dobrih praks iz Italije, ki so za prvo uspešno drst potrebovali več let. Italijani so namreč v okviru projekta LIFE CON.FLU.PO uspešno razmnožili vrsto v ujetništvu in osvojili tehnologijo reje. Vsa znanja in dobre prakse pa so predali ribogojcu in strokovnemu sodelavcu ZZRS (članu projektne skupine Life for Lasca), ki se je za ta namen izobraževal v ribogojnicah Fagiana in Panperduto v Italiji.

S prestavljanjem matične jate smo začeli že v začetku maja, kljub temu, da se drst praviloma začne šele v zadnji polovici maja in začetku junija. Po pričakovanjih se je pokazalo, da je poleg vodnega toka glavni sprožilec drsti dvig temperature (in ne datum).
Matično jato postopoma prestavljamo v rotacijske bazene, kjer smo vzpostavili pogoje potrebne za drst primorske podusti. V bazenu smo najprej vodo postopoma segreli iz 10 na 20 stopinj celzija in zagotovili stalno cirkulacijo vode. Primorske podusti so litofilne drstnice, kar pomeni, da za razmnoževanje in odlaganje iker potrebujejo ustrezen substrat – pesek, kamenje. Zaradi tega smo na dno rotacijskih bazenov položili kasete s prodniki, kjer lahko odlagajo ikre. Kasete s prodniki na katerih so ikre preložimo v valilna korita. Trenutno ima večina iker že razvite oči, ki jih opazimo kot dve črni piki. Tik pred izvalitvijo pa se začne izločati encim, ki zmehča steno ikre, ki se razpre, kar omogoča zarodu izhod. Prav te dni pričakujemo ta ključen moment - izvalitev, prve larvice – zarod z mešičkom.

 

 

Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: IZVIRNA FOTOGRAFIJA - PODPORA PRIMORSKI PODUSTI - foto natečaj Odlov rib na dvojnem jezeru se uspešno nadaljuje! V JAVNI RAZPRAVI IN PRIPRAVI: ZAŠČITA HABITATA PRIMORSKE PODUSTI V GORIŠKIH BRDIH PREVOZ PRVIH PRIMORSKIH PODUSTI IZ ITALIJE V SLOVENIJO - PROJEKT LIFE FOR LASCA
IKRE LAVRICA life for lasca ZAROD

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405