Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

Dobra sezona ribolova orad

0 Komentarji
4458
19-11-2014

Jesensko obdobje je čas, ki je za ulov slovenskih morskih ribičev najbolj radodaren. Zato ne preseneča dejstvo, da se v tem obdobju število ribičev, ki lovijo in število njihovih dnevnih izhodov na morju skoraj podvoji. Tudi z vidika prodaje je to odbobje za ribolov najugodneje, saj so v ulovih prisotne večinoma različne vrste kvalitetnih belih rib (pridnene ribe).

Letos je še posebej dober ulov orade (Sparus aurata), ki se je letos pojavila v našem morju že konec septembra, ulov pa je bil najboljši v oktobru, čeprav jo ribiči v teh dneh še vedno lovijo.

Morda so k ugodnemu ribolovu pripomogle tudi stabilne razmere, relativno visoka temperatura morja v tem letnem času (okrog 18 °C) ter malo severnih vetrov (burje), ki bi premešali vodno maso ter morje hitreje ohladili. Orada nima rada hladnih voda in se umakne v globlje, toplejše plasti morja. Ta njena značilnost je vidna tudi pri gojenju te vrste. Namreč, v izrazito hladnih zimah, ko se morje ohladi, njen organizem ni sposoben fiziološke prilagoditve na nizke temperature (pod 10 °C). Zato prihaja do poškodb jeter in prebavnega trakta, napihovanja prebavil in posledično povišane smrtnosti. Bolezen (fiziološko stanje) je poznana tudi pod imenom »winter disease« ali »zimska bolezen«.

Orada, sicer tipični predstavnik družine šparov (Sparidae), živi bolj samotarsko ali v manjših jatah pri dnu od obrežja do kakšnih 30 m globine. Večinoma se orade drstijo jeseni, od oktobra do decembra, ko se tudi združujejo v jate. Prehranjujejo se z bentoškimi organizmi, ker pa imajo zelo močno zobovje in močne čeljusti lahko zdrobijo tudi večje školjke. Zrastejo do 70 cm, večinoma pa merijo od 30 do 40 cm, tehtajo okrog 350 g, niso pa redki ulovi osebkov, ki tehtajo več kilogramov. Orada je prvorazredna riba, izrednega okusa, z nežnim belim mesom. Odlična je pripravljena na zelo različne načine: najboljša je na žaru ali v pečici, pripravimo jo lahko tudi kuhano.

Orado lovijo naši ribiči večinoma s stoječimi zabodnimi mrežami in troslojnimi mrežami. Posamezni dnevni ulovi orad so letos znašali od nekaj kilogramov pa do rekordnega ulova koprskega ribiča, ki je presegel 500 kg.

Ulovi, ki so se v minulem desetletju gibali okrog nekaj ton letno, so v letih 2012 in 2013 presegli 10 ton letnega ulova. Najverjetneje bo letošnja sezona ulova orad rekordna.

5.0
Zadnja posodobitev: 20 november 2014 08:05
Sorodne Novice: Novembra je sezona ribolova na morske liste Uspešna predstavitev sladkovodnega ribolova v Sloveniji na sejmu WTM (World Travel Market) v Londonu
orada

Prijava na strokovni zpit za ribogojca

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati v jesenskem času, datum pa bomo objavili na naši spletni strani. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405