Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

DELAVNICA O BIOEKONOMSKI PRESOJI UPRAVLJANJA IN SUBREGIONALNI ODBOR ZA JADRANSKO MORJE

0 Komentarji
888
16-04-2018

Pretekli teden se je Vodja oddelka za morsko ribištvo Zavoda za ribištvo Slovenije g. Bojan Marčeta udeležil delavnice v Zagrebu o bioekonomski presoji upravljanja (WKMSE Adriatic and Central Med.). Namen delavnice je bila priprava in obravnava različnih upravljavskih scenarijev, predvsem v povezavi z ribolovom na sardelo in sardona v Jadranskem morju. Različni upravljavski scenariji so temeljili na simulacijah, narejenih z orodjem FLR/MSE. Simulacije so naredili za kratkoročno, srednjeročno in dolgoročno obdobje.

Potekal je tudi subregionalni odbor za Jadransko morje (SRC-AS). Odbora so se iz Slovenije poleg g. Bojan Marčete (ZZRS) udeležili še ga. Urška Srnec (MKGP) in g. Roman Čičmirko (MKGP). Na odboru so se seznanili z rezultati simulacij različnih upravljavskih scenarijev. Najbolj problematično ostaja upravljanje staležev sardele in sardona. Oba staleža, še posebno pa sardon, sta v slabem stanju. Zaradi tega bodo nujni občutni upravljavski ukrepi. Ukrepe bo potrebno izvesti na način, da ne bodo povzročili propada ribiškega sektorja.

Razgovor je potekal tudi glede možnosti bolj zgodnje priprave podatkov za oceno staležev. Sedaj namreč ocenjujejo staleže na osnovi dve leti starih podatkov. Glede priprave podatkov v marcu za preteklo leto ima večina držav težave, saj podatki o iztovoru takrat še niso na voljo. Kljub temu so predlagali dve novi časovnici, ki bi omogočili pravočasno izvedbo ocen staležev in simulacij.

Podrobnejše poročilo bo v kratkem objavljeno na spletni strani GFCM.

0.0
Zadnja posodobitev: 25 september 2018 08:06
Sorodne Novice: NOV DATUM: DELAVNICA: PROJEKT PODNEBNA POT 2050 TEHNIČNA DELAVNICA UPORABE PIT-TAG METODOLOGIJE ZA MONITORINGE PREHODOV ZA RIBE, REK IN RIBOGOJNIC TEHNIČNI SESTANEK ZA VREDNOTENJE STRATEGIJE UPRAVLJANJA V RIBIŠTVU DELAVNICA ADRIAMED – MEDREACT: RIM 2018 Morje severnega Jadrana Letno poročilo o izvajanju ribiškega upravljanja za leto 2013 Letni program izvajanja ribiškega upravljanja za leto 2014 Life+ Program upravljanja Nature 2000 za obdobje 2014-2020 (LIFE11 NAT/SI/880) Letni program izvajanja ribiškega upravljanja za leto 2013 Osnutek programa upravljanja rib
MORSKO RIBIŠTVO SARDELE SARDON upravljanje

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Prijava na strokovni izpit za ribogojca - ODPOVEDAN zaradi epidemije

Spoštovani!

Vsem zainteresiranim za opravljanje Strokovnega izpita za ribogojca sporočamo, da je letos zaradi razmer povezanih z novim koronavirusom izvedba Strokovnega izpita za ribogojca odpovedana.

Izpit bomo prestavili na pomlad 2021, če bodo zdravstvene razmere to dovoljevale. V primeru, da spomladi razmere še ne bodo dobre, bo izpit izveden jeseni 2021.

Vsem, ki ste izpit že plačali, bomo plačilo upoštevali ob izvedbi naslednjega sklopa izpita.

Hvala za razumevanje.

Lep pozdrav in ostanite zdravi!

Na podlagi Pravilnika o opravljanju strokovnega izpita za ribogojca, pozivamo vse zainteresirane za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca, da se pravočasno prijavijo na objavljen razpis.
Izpit bo zopet možno opravljati 24.10.2020. Predavanja in izpit za ribogojca se bodo odvijala v prostorih Zavoda za ribištvo Slovenije, Sp. Gameljne 61a, 1211 Ljubljana-Šmartno.

Cena za opravljanje strokovnega izpita za ribogojca je 90 €.


Beri več... Gradivo Izpitna vprašanja Vloga za opravljanje izpita

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405