Novice/objave Aktualne novice in objave Zavoda za ribištvo Slovenije

21. MAJ – SVETOVNI DAN RIB SELIVK - projekt VIPava kot primer dobre prakse

0 Komentarji
186
23-05-2022
21. MAJ – SVETOVNI DAN RIB SELIVK
V soboto, 21. maja 2022, smo na dogodku ob Svetovnem dnevu rib selivk (World Fish Migration Day), ki ga je organizirala Ribiška zveza Slovenije v Vipavski dolini, predstavili del aktivnosti projekta Projekt VIPava kot primer dobre prakse. Predstavili smo preoblikovanje štirih neprehodnih pregrad v zgornjem toku reke Vipave, od kraja Vipava do Ajdovščine. Pregrade smo preuredili na 3 različne načine, na dveh smo zgradili serijo pragov, na eni uredili kotanjasto drčo čez celotno širino struge, na eni pa zaradi prostorskih omejitev zgradili kamnito ribjo stezo.
Dogodek je potekal v Domu krajanov v Ajdovščini, otvoril ga je g. Marijan Gaber, predsednik komisije za ekologijo in naravovarstvo RZS, ki je poudaril pomen prostih prehodov za ribe. Poleg Nastje Pajk, vodje projekta VIPava, sta predavali še dr. Polona Pengal, strokovna sodelavka Ribiške zveze Slovenije in vodja Zavoda REVIVO in Nevenka Lukić Rojšek, predstavnica WWF Adria v Sloveniji. Dr. Polona Pengal je predstavila osnovne tipe vodnih pregrad in njihov vpliv na ribe selivke, ter rešitve, s katerimi lahko zagotovimo prehodnost vodotokov. Nevenka Lukić Rojšek je izpostavila primere odstranjevanja vodnih pregrad po svetu. Zanimiv je podatek, da je bilo v letu 2021 v sedemnajstih evropskih državah odstranjenih 239 pregrad. Po koncu predavanj so udeleženci dogodka, skupaj s predstavniki Ribiška Družina Ajdovščina, obiskali v serijo pragov preoblikovano pregrado na reki Vipavi pod Zemonom.
0.0
Zadnja posodobitev: -/-
Sorodne Novice: Ogled primerov dobrih praks Predstavitev projekta Life NatSalMo na ZZRS Svetovni dan voda Z NOVIM LETOM ZAKLJUČEK PROJEKTA LIFE for LASCA O Projektu VIPava na prvem programu Radia Slovenija Projekt NarcIS - Partnerstvo za varstvo narave. Predstavitev ZZRS Ekipa ZZRS projekta Vrh Julijcev je spet v polnem pogonu - izlov rib iz Dvojnega jezera se nadaljuje RAZSTAVA FOTOGRAFIJ V LJUBLJANI V OKVIRU PROJEKTA LIFE FOR LASCA Zaključen je Fotografski natečaj "Motivi Natura 2000" pri projektu Life for Lasca Fotografski natečaj "Motivi Natura 2000" pri projektu Life for Lasca še vedno traja

Brez komentarjev...

Komentirajte

Vaš e-naslov ne bo objavljen..

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo SlovenijeSeznam rib, glavonožcev ter rakov

Biološka zbirka podatkov Zavoda za ribištvo Slovenije predstavlja osnovno infrastrukturo za strokovno delo na zavodu. BiosWeb stran vsebuje agregirane podatke iz biološke podatkovne zbirke (BIOS) Zavoda za Ribištvo Slovenije (ZZRS).

Vstopi v BioS
Zavod za ribištvo Slovenije
Spodnje Gameljne 61a
1211 Ljubljana - Šmartno, Slovenija
01/ 24 43 400
01/ 24 43 405